Kalocsa

2022.01.19. 08:52

Ítélet született a tinderes csaló ügyében

A Kiskőrösi Járási Ügyészség vádirata alapján a Bajai Járásbíróság marasztalta el és ítélte pénzbüntetésre azt a személyt, aki dr. Filvig Géza kalocsai polgármester nyilvánosan elérhető fényképével visszaélve működtetett hamis profilt a világ legismertebb online társkereső alkalmazásán, a Tinderen.

Gábor János

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

 Az ítéletről maga a városvezető számolt be, megosztva a bíróságtól kapott végzést, amiből kitakarta az elkövető adatait. A közleményben kifejtette: bár közszereplőként „sok mindent tűrnie kell”, ezúttal jogi lépéseket kezdeményezett, mert az elkövető nem egyedül őt, hanem a családját is megsértette. 

Az ügyben eljáró nyomozók kiderítették, hogy a csaló „Eddie 41” néven regisztrálta be a profilt 2020. április 23-án, majd ezt követően 2020 december közepéig működtette, azzal a szöveggel, hogy „hosszú távra keresek titkos kapcsolatot, akár anyagi támogatással is”. Az oldalhoz a csak pár hónappal korábban hivatalba lépett városvezető kalocsa.hu oldalon megosztott félalakos fotóját használta, és bár kitakarta a szemeit, egyértelmű volt, hogy kiről van szó. 

Az ítélet szerint hiába mondható el a felvételről, hogy az közszereplőt örökít meg, és bárki által letölthető, a sértett tudta és beleegyezése nélkül, jogosulatlanul használták, és ez jelentős érdeksérelmet okozott számára. Az sem a bírósági levélből, sem pedig a polgármester közleményéből nem derül ki, hogy mi lehetett az elkövető szándéka: lejáratás, vagy csak rosszízű tréfa, de az biztos, hogy drága poénnak bizonyult. A büntetővégzés alapján minden egyes olyan napért, amikor aktív volt a hamis felhasználói fiók, 1200 forintot kell megfizetni, ellenkező esetben a büntetés fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre változtatható. Lévén az eljárás során megállapítást nyert, hogy 140 napig volt elérhető a profil, összesen 168 ezer forint illeti meg a sértettet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában