2022.01.19. 07:00
Idén is elkészítették Kiskőrös szalámiját
A városi disznóvágást február 5-én rendezik meg a településen. Hogy minden zökkenőmentesen menjen, egy főpróbát rendeztek a minap. Ennek a keretei között elkészítették Kiskőrös Város Szalámiját.
A fűszerek megfelelő aránya a jó szalámi titka Fotó: önkormányzat
Mint megtudtuk, a februári közösségerősítő rendezvény jelentősége az, hogy fenntartják az egykori hagyományokat. Régen ugyanis minden háznál neveltek hízót, amit aztán télen levágtak. Ma már jobban megéri a boltban megvenni húst, ezért sem rendeznek disznóvágást a családok többségénél. A régi emlékekhez fűződő hagyományt azonban nem engedik elhalványulni Kiskőrösön. Sőt, ezt erősítendőn tartották meg az előpróbát.
A tavalyi évhez hasonlóan az idén is elkészítették az ínyencségeket. A helyi Kiskőrösi Gazdakör Egyesület az információink szerint egy 202 kilós hízót dolgozott fel. Ebből egyebek mellett több tucat szalámit, 50–60 hurkát és kolbászt készítettek. A munka felelősségteljes irányítását Somogyi Szilvia vállalta fel, a fűszerezett darált húst is ő keverte be. Kiskőrösön a szájhagyomány szerint úgy tartják, hogy akkor sikerül igazán a szalámi, ha női kéz keveri össze a hozzávalókat. Ő pedig a családja régi receptje szerint a darált húst, a sót, az őrölt köményt és az őrölt paprikát megfelelő arányban keverte össze. Tett a húsba egy kevés csípős paprikát is a csemege mellett, hogy pikánsabb legyen a szalámi íze. A paprikát Domonyi László polgármester biztosította. A maradék húsból pecsenye készült, és töltött káposztába való húsnak is jutott.
A februári össznépi disznóvágás az első nagyobb városi rendezvény az idén, amely nemcsak látványos, de ízletes is. A frissen feldolgozott húskészítmények ugyanis a korábbi évek tapasztalatai alapján gyorsan elfogynak. Mint ismert, a város évtizedek óta kiválasztja a helyi borversenyen a legjobb fehér-, rozé- és a vörösborait és pálinkáját. Egy ideje ezek mellé odateszik a város szalámiját is, és ezzel a csomaggal kedveskednek a település vendégeinek.