Vádemelés

2022.01.20. 09:46

Húsz ismerősét összesen 62 millióval rövidítette meg a nagykőrösi sorozatcsaló

A Kecskeméti Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen, aki 2018 júliusától 2021 januárjáig húsz ismerősétől úgy csalt ki pénzt, hogy külföldi autók behozatala kapcsán ígért „kiváló” befektetési lehetőségeket. A vádlott a sértetteknek összesen több mint 62 millió forint kárt okozott, ami nem térült meg.

Hraskó István

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Dr. Schmidt Gábor, a megyei főügyészség szóvivője elmondta: a nagykőrösi férfi 2018 júliusa és 2021 januárja között Kecskeméten, Nagykőrösön, Szolnokon és a környező településeken felkereste az ismerőseit és kedvező befektetési lehetőséget ajánlott nekik. Ez abból állt, hogy külföldön jó áron gépjárművet fog vásárolni és behozatja Magyarországra, itthon a forgalomba helyezés után magasabb áron fogja eladni az autókat, a nyereséget pedig a kölcsönkapott összegek visszaadásán kívül meg is osztja az ismerősökkel.

A vádlott ehhez különböző pénzösszegeket kért kölcsön rövid időre a sértettektől. A legkisebb kölcsön 500 ezer, a legmagasabb pedig 12 millió forint volt.

- Valójában azonban szó sem volt befektetésekről: a vádlott el volt adósodva és a kölcsönkapott összegeket a tartozásai kifizetésére fordította. A csaló már a kölcsönkérések időpontjában tudta, hogy nem fogja visszafizetni a kapott pénzösszegeket a becsapott ismerősöknek. A vádlott ezzel a módszerrel húsz sértettet károsított meg, akiknek összesen több mint 62 millió forint kárt okozott. A sértettek túlnyomó többsége kérte az okozott kár megtérítését - részletezte dr. Schmidt Gábor.

A nagykőrösi férfi egy esetben a kölcsön fedezeteként egy személyautót is felajánlott azzal, hogy ha nem fizet, a sértett másnap viheti a kocsit. Erről adásvételi szerződést is kötöttek. Valójában azonban a fedezetként „adott” autó nem volt a vádlott tulajdonában, így a valótlan szerződés is a sértett megtévesztését szolgálta.

A vádlott letartóztatásban van, a járási ügyészség 20 rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja. Az ügyész végrehajtandó börtön és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta a vádlottal szemben, akinek a bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában