Természet

2022.01.25. 17:58

Házhoz ment egy igazi madárritkaság Kiskőrösön

Vasárnap egy ritka madarat, egy feketetorkú rigót észlelt egy kiskőrösi férfi.

baon.hu

Feketetorkú rigó Kiskőrösön vasárnap. Fotó: Nyúl Mihály

Nem akármilyen élményben volt része a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégájának vasárnap reggel. Egy immatur hím feketetorkú rigó bukkant fel a kertjében Kiskőrösön, nem kis meglepetést okozva. A fajnak ugyanis ez mindössze a 2. regisztrált előfordulása hazánkban, korábban 2013. márciusban észlelték egy példányát Debrecenben. Miután a madarászok forródrótján körbement az információ erről a ritkaságról, egy tucatnyi, közelben lakó madármegfigyelő még meg tudta csodálni ezt a szibériai vendéget, mielőtt szem elől vesztették – írja a Kiskunsági Nemzeti Park.

– Teraszunk szőlőlugasára ült be, ahonnan fél óra múlva elzavarta egy fekete rigó. Később többször is feltűnt az utca többi kertjében, de körülbelül 10 óra 30 perc után eltűnt és nem került elő. Az elkövetkezendő napokban keresni fogom, táplálékot, például almát és szőlőt talál a területen – számolt be Nyúl Mihály.

A feketetorkú rigó Oroszországban, Mongóliában és Kínában honos. A telet Közép-Ázsiában és Indiában tölti, csak ritkán vetődik egy-egy kóborló egyed Európába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában