Demonstráció

2022.01.31. 11:32

Hatszáz pedagógus csatlakozott a figyelmeztető sztrájkhoz Bács-Kiskunban

Úgy tudjuk, bár több iskola hétvégén végül visszalépett a pedagógus szakszervezetek által meghirdetett hétfői, kétórás figyelmeztető sztrájktól, így is jó néhány iskolában megtartották a demonstrációt Bács-Kiskun megyében. Információink szerint közel hatszáz pedagógus sztrájkolt megyeszerte.

Hraskó István

Fotó: Hraskó István/illusztráció

Múlt hét közepén sok iskola kiküldte a szülőknek a tájékoztató levelet arról, hogy január 31-én, hétfőn csatlakoznak a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által meghirdetett kétórás – 8 és 10 óra között tartandó– figyelmeztető sztrájkhoz. A levélben tájékoztatták a szülőket, hogy a sztrájk idején az iskolában nem végeznek oktató-nevelő munkát, de szükség esetén a még elégséges szolgáltatás keretében a gyermekek felügyeletéről gondoskodnak. A szülőknek az intézmény felé kellett jelezniük, igénylik-e a sztrájk idejére a gyermek felügyeletét.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) még kedden az MTI-hez eljuttatott közleményben úgy fogalmazott: „közeledik a választás, a baloldal ismét kampányakciókra akarja felhasználni a pedagógusokat, és a pedagógus-szakszervezetek vezetői sajnálatos módon erre hajlandóak is a gyermekek és szülők kárára”. A tárca szerint a szakszervezetek „a három hónapja zajló sztrájktárgyalások előtt Gyurcsánynéval egyeztettek”, és nem a megegyezés, hanem a politikai hangulatkeltés a céljuk. Az Emmi közölte, a meghirdetett sztrájk nem törvényes, nincs róla jogerős bírósági döntés, „a gyermekeket nyugodtan lehet vinni az iskolába”.

A szakszervezetek péntek délután adták hírül, hogy Fővárosi Törvényszék nekik adott igazat a még elégséges szolgáltatás ügyében, tehát kimondta végzésében, hogy jogszerű lesz a PDSZ és a PSZ által benyújtott szabályok szerint a hétfői sztrájk. Ez a döntés viszont nem emelkedett jogerőre, mert a minisztérium nem állt el a fellebbezés jogától. Az Emmi szombaton arról adott ki közleményt, hogy „a bírósági eljárással összefüggő határidők miatt már napokkal ezelőtt eldőlt, hogy nem lesz jogerős bírósági ítélet január 31-re, így már biztos, hogy nem lehet törvényes a hétfői pedagógussztrájk”. A kormány felszólította a szakszervezeteket arra, hogy tanúsítsanak jogkövető magatartást, és a hétfői sztrájkot halasszák el. A szakszervezetek viszont közölték, hogy megtartják.

Néhány iskola visszalépett a sztrájktól

Ebben a helyzetben információnk szerint több iskolaigazgató úgy döntött Kecskeméten is, hogy intézményükben nem lesz munkabeszüntetés, a gyerekeket lehet vinni 8 órára. 

Voltak viszont olyan iskolák, ahol kitartottak amellett, hogy csatlakoznak a figyelmeztető sztrájkhoz a pedagógusok – vagy egy részük. Előtte erről levélben tájékoztatták a szülőket. Egyes iskolákban az a megoldás született, hogy ha a sztrájkolók létszáma lehetővé teszi, órarend szerint zajlik az oktatás, ha nem, szakos helyettesítéssel, ha pedig erre sem elegendő a létszám, akkor felügyeletet biztosítanak a tanulók számára. Ha a gyermek nem ment iskolába, a hiányzása erre a két órára igazolt.

– A hétfői kétórás figyelmeztető munkabeszüntetés gyakorlatilag egy utolsó figyelemfelhívás a munkáltatók, a kormányzat, a társadalom felé, hogy mekkora gondokkal küzd a köznevelés – mondta el a Baon.hu-nak Kajtár Hajnalka, a Pedagógusok Szakszervezete Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke. 

Hozzátette: pontos adatok még nem állnak rendelkezésre, de hozzávetőlegesen 600 pedagógus vett részt Bács-Kiskun megyében a sztrájkban.

A pedagógusok szerint igazságtalan a kötelező oltás

Követeléseik között Kajtár Hajnalka kiemelte a pedagógusok kötelező oltásáról szóló kormányrendelet módosítását, mivel ez véleményük szerint aránytalan és igazságtalan, megosztja a pedagógusokat. Az egyházi, alapítványi fenntartású intézményekben ugyanis a vezető eldöntheti, hogy kötelezővé teszi-e az oltakozást vagy sem, míg másutt nincs mérlegelési lehetősége az igazgatónak.

– Az egyébként is létszámhiánnyal küzdő pedagógustársadalom januártól elveszített több ezer kollégát, akiknek pótlása lehetetlen. 

Azok a kollégáknak pedig, akik bent maradtak a rendszerben, többletfeladatot kell ellátniuk az egyébként is rengeteg munkájuk mellett, amiért ellenértéket csak meghatározott esetben lehet számukra kifizetni – mondta Kajtár Hajnalka.

A szakszervezetek azt is szeretnék elérni, hogy a pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak garantált illetménye 2022. január 1- jétől – a kormány által ajánlott 10 százalékon felül – további 45 százalékkal emelkedjen. Ezt azzal indokolják, hogy a pedagóguséletpálya-modell többlépcsős béremelései teljesen elértéktelenedtek a minimálbér és garantált bérminimum folyamatos emelkedése miatt. Mint Kajtár Hajnalka hozzátette, az idei 10 százalékos béremelés csak egy pótlék megemelése, amely nagyon kevés.

Kevesebb kötelező óraszámot kérnek

A követelések között szerepel még, hogy a pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak kötelező óraszáma a 2022/2023-as tanévben heti 24 óra, az osztályfőnökök kötelező óraszáma heti 22 óra legyen, majd csökkenjen a korábbi mértékre.

– Figyelembe véve a rendkívül nagymértékű pedagógushiányt, valamint, hogy két éven belül a pedagógusok nagy létszámban vonulnak nyugdíjba, egy tanévre elfogadhatónak tartjuk a követelésben megjelölt kötelező óraszámok mértékét, ezt követően azonban szükséges lépcsőzetesen csökkenteni az ellátandó óraszámot, mivel tudományos kutatás is bizonyítja, hogy 

a pedagógusok többsége heti 22 óra kötelező óraszámmal is heti 40 óra munkaidő felett lát el munkaköri feladatokat 

– nyilatkozta a szakszervezet megyei elnöke.

A negyedik pont, hogy a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek legfeljebb heti 35 órát legyenek beoszthatók gyermek- vagy tanulócsoportban önállóan végzendő gyermekfelügyeletre. Kajtár Hajnalka szerint az asszisztenseket – pedagógus jelenléte nélkül – rendszeresen beosztják gyermekcsoportokba, ennek oka elsősorban a nagymértékű pedagógushiányban keresendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában