Beruházások

2022.01.29. 11:20

A támogatásoknak köszönhetően több fejlesztés is megvalósult tavaly Felsőszentivánon

Az elmúlt évben Felsőszentivánon több beruházás is zajlott, amiket a Magyar Falu Program, a LEADER-program és a Belügyminisztérium pályázati támogatásából valósított meg az önkormányzat.

Márton Anna

Vörös Szilárd, Felsőszentiván polgármestere. Fotó: Márton Anna

Vörös Szilárd polgármester arról tájékoztatta a baon.hu-t, hogy a kerékpárút, a járdafelújítás, a belvízelvezetés, a szélmalom közösségi terének kialakítása mellett többek között a minibölcsőde bővítése is helyet kapott a beruházások között. 

– A Magyar Falu Programból valósítottuk meg a járdafelújítást a település központjában, a plébániától az iskoláig, összesen ötmillió forint támogatásból. Itt elbontottuk a régi járdát, a térkövezést és a szegélyezést követően egységes járdája van már a faluközpontunknak. Ugyancsak a Magyar Falu Programból 30 millió forintot költhettünk kerékpárút-felújításra. 

Ez egy 30 éves kerékpárút volt, amire már nagyon ráfért a fejlesztés. 

Ezt személyes sikernek élem meg, mert jómagam jeleztem Zsigó Róbert országgyűlési képviselőnknek korábban, hogy a kiírt pályázatokban csak új kerékpárutakra lehet pályázni, és ezt a kiíró az észrevétel miatt megváltoztatta. Az új kerékpárutat már decemberben átadtuk – részletezte Vörös Szilárd polgármester. 

Hozzátette, hogy a Hajnal utca felújítására is nyert a falu az elmúlt évben 42 millió forintot. 

– Vízelvezető árkokat is kialakítottunk, illetve a kerékpárút hídjának a felújítása is belefért ebbe az összegbe, ez a projekt a napokban készült el. Teljesen lebontottuk a hidat, megtörtént a vaspótlás, a javítás, festés, beállványozás, illetve a teljes burkolat elbontása, valamint kemény akácfából elkészült az új híd, ennek már csak az utómunkálatai vannak hátra – sorolta a polgármester. 

Orvosi eszközök beszerzésére közel kétmillió forintot nyert az önkormányzat, ennek beszerzése még folyamatban van. Ezen túl közösségi tér kialakítására 25 millió forintot nyertek, a szélmalomhoz egy szabadtéri fedett kiülőt terveznek kemencével, vizesblokkal. 

– Interaktív foglalkoztató-műhelyt szeretnénk kialakítani a helyszínen, amit közösségi rendezvényeken tudunk majd használni. Idén nyárra szeretnénk ezt beüzemelni – részletezte az elöljáró. 

– Közösségi foglalkoztatásra, bérköltségre és eszközbeszerzésre is nyertünk több mint ötmillió forintot,

amiből egy évig tudunk foglalkoztatni a szélmalomnál egy dolgozót, aki programokat szervez. A szélmalomhoz még egy fedett szabadtéri színpadot is beszereztünk a LEADER-pályázatból, ami az elmúlt év végére már a helyére is került. Elkészült az egészségházunk is, amelyet belügyminisztériumi pályázatból valósítottunk meg, 30 millió forintos támogatásból. Itt van a védőnői szolgálat, ahol elsősorban energetikai korszerűsítés zajlott, illetve egy nagyon fontos eleme volt a beruházásnak az akadálymentesítés. A hátsó bejáratot akadálymentesítettük, illetve fedett babakocsi-tárolót is kialakítottunk. Az épületben megtörtént a villamos és gázhálózat, valamint a tető felújítása is – sorolta a polgármester. 

Ehhez a pályázathoz 15 százalékos önerőt biztosított az önkormányzat. Ugyanezen portán bölcsődebővítést indítottak el, aminek lezárult a közbeszerzése. 

Újabb csoportszobával szeretnék bővíteni a minibölcsődét, amire 44 millió forintos Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatást nyertek. 

– Eddig nyolc bölcsisünk volt, ha a bővítés elkészül, már 16 gyermeket tudunk fogadni. Biztató a helyzet, ugyanis megfordult a demográ­fiai mutatónk, szerencsére növekszünk. Tavaly 18 születésünk volt, idén január 12-én már 12 kismama volt a nyilvántartásban. Szerencsére van kinek építeni, és új munkahelyeket is tudunk biztosítani. A közfoglalkoztatásból elindítottunk beiskolázásokat dajkáknak, illetve gyermek- és csecsemőgondozóknak. Készülünk arra, hogyha befejezzük a beruházást, akkor helyben szeretnénk megoldani a foglalkoztatást – mondta Vörös Szilárd. 

Ezenkívül az elmúlt hónapban fejezték be a Rákóczi utcai és a Petőfi utcai belvízelvezetés első ütemét, amelyet 30 millió forintos támogatásból valósítottak meg. 

Az elmúlt évben a művelődési házban a központi fűtést modern gázkazánra cserélték és klimatizálták az épületet, közel hatmillió forintból. A polgármester kiemelte továbbá, hogy a környék legjobb játszóterét építették meg a közel­múltban, melyre a LEADER-pályázatból nyertek ötmillió forintot. 

– Ugyanezt a családbarát szemléletet folytatjuk a közpark fejlesztésénél is. A pályázást idén is folytatjuk. A cél, hogy minél több pályázaton sikeresen szerepeljünk, hogy a falu épüljön, szépüljön – zárta gondolatait Vörös Szilárd polgármester. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában