Galériával

2022.01.12. 16:27

A doni hősökre emlékeztek Kiskunfélegyházán

A doni katasztrófa 79. évfordulójára emlékeztek a Magyar Honvédség, a helyi önkormányzat, a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület, intézmények, pártok és civil szervezetek képviselői szerdán Kiskunfélegyházán.

Vajda Piroska

A megemlékezés koszorúzással zárult

Forrás: Vajda Piroska

A második világháború tragikus eseményeire 2002 óta emlékeznek meg minden évben az Öreglaktanya mögött felállított kopjafánál, innen indultak ugyanis a félegyházi honvédek a Don-kanyarba és lettek áldozatai a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetének.

Megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül honvédek ezrei harcoltak a mínusz 40 fokos orosz télben 1943. januárjában. A magyar hadtörténet legnagyobb veresége során közel 200 ezer magyar katona – köztük 641 félegyházi – vesztette életét, sebesült meg, vagy esett fogságba a keleti hadszíntéren – hangzott el a megemlékezésen, amely a Felsőtemetőben a II. világháborús emlékműnél tábortűz gyújtással és koszorúzással zárult.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában