Memória Pont

2022.01.12. 06:55

A demenciával élőket és családjukat is segítik a kecskeméti programmal

Egy felmérés szerint jelenleg legalább 1400-an élhetnek Kecskeméten demenciával. A szellemi képességek kóros mértékű elvesztése egyre többeket érinthet. A betegeket és hozzátartozóikat kívánja felkarolni a működését nemrég megkezdő, Piaris­ták terén található Memória Pont, ahol nemcsak informálódni lehet, hanem szűrést is végeznek és tanácsokat is adnak.

Hraskó István

A kecskeméti demencia-akcióprogramról és a Memória Pont szolgáltatásairól Oláh Annamária, az ESZII ápolási igazgatója és dr. Pataki Mariann, az ESZII vezetője beszélt

Forrás: Hraskó István

A város 2019–24-es idősügyi koncepciójának része az önkormányzat által kezdeményezett demencia-akció­program, ennek keretében készítettek egy felmérést, Kecskeméten körülbelül hány embert érinthet a demencia, mennyien küzdhetnek az emlékezetkieséssel, nehezített gondolkozással, a nyelvi készségek és problémamegoldó képességek leépülésével. 

Mint dr. Pataki Mariann, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága (ESZII) vezetője hírportálunknak elmondta: azt is szerették volna feltérképezni, a betegek családtagjai miként élik meg hozzátartozójuk szellemi képességeinek fokozatos elvesztését, mennyire tájékozottak Kecskeméten ez ügyben elérhető szolgáltatásokról, egyáltalán a szociális ellátórendszerre mennyire tudnak támaszkodni. 

A széles körre alapozott adatgyűjtésből kiderült, körülbelül 1400 demenciával élő személy lehet ma Kecskeméten, ők azok, akiknél biztosan kijelenthető, hogy megjelent egy vagy több erre utaló tünet. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy sok családot felkészületlenül ért a diagnózis, és mindenképpen igényelnek további támogatást a demens hozzátartozó gondozásában. 

– Napjainkban egyre magasabb életkort érnek meg az emberek, ezzel együtt mind gyakoribb a demencia előfordulása is, de a fiatalabbakat is érintheti. 

A demencia-akcióprogram arra született, hogy különböző eszközökkel segíteni tudjuk a demenciával élőket és családtagjaikat, hogy minél tovább tudjanak otthonukban minőségi életet élni 

– mondta el dr. Pataki Mariann. 

Bár a járvány némiképp akadályokat gördített a program elindításába, nemrég megnyílt a Piaristák terén, az ESZII épületében (a régi SZTK-ban) a Memória Pont, ahol személyesen lehet találkozni a memória-tanácsadókkal. Ők jelenleg hárman vannak, a távolabbi cél az öt főre bővülés. Az egészségügyi végzettségű, valamint idősgondozásban tapasztalt tanácsadók előzetesen képzésen vettek részt a demenciával kapcsolatban, így felkészülten, személyre szabottan tudnak információkat adni a betegségről (és ami még ugyancsak nem elhanyagolható, térítésmentesen).

Egy teszt helyszíni kitöltésével (előzetesen egyeztetett időpontban) szűrésre is lehet jelentkezni, ha valakinél demenciára utaló tünet merül fel, azaz a koor­dinátorok a diagnózis felállításában is részt vesznek és szakorvoshoz tudják irányítani a beteget. Szöveges és videós oktatási anyagok is rendelkezésre állnak, ezekből megtudható például, milyen tevékenységekkel lehet lassítani a demencia súlyosbodását, mire kell készülni a jövőben. 

A koordinátorok elsősorban a felmérés során az ESZII látókörébe került betegekkel veszik fel a kapcsolatot, de természetesen igény esetén másnak is elvégeznek szűrést és adnak tanácsokat. Dr. Pataki Mariann hozzátette: tájékozódnak azokról az okoseszközökről is, amelyek megkönnyíthetik, biztonságosabbá tehetik egy demens, egyedülálló idős életét, például figyelmeztetnek a gyógyszer bevételére, a gáztűzhely elzárására vagy riasztják a családtagokat, ha az idős elesik és nem kel fel. Az ESZII-hez tartozik a házi segítségnyújtás is, az ezen a területen dolgozó munkatársak is kaptak képzést, hogy felismerjék akár már a kezdődő demenciát is, és javasolják a tanácsadókkal történő kapcsolatfelvételt. 

A program azt is célul tűzte ki, hogy a családok ne érezzék egyedül magukat, és találkozzanak sorstársakkal, lehetőleg intézményen kívül, barátságos helyszínen. 

Már négy Ginko klub is működik Kecskeméten, ezeknek a Bozsó Gyűjtemény, az Otthon Kávézó, a Szentcsalád Plébánia és a Hetényegyházi Művelődési Ház ad otthont, itt nyílik lehetőség beszélgetésre, a tapasztalatok megosztására (a klubok elnevezésére magyarázat: kutatások szerint a ginkgo biloba vagyis a páfrányfenyő kivonatának hatására javulhatnak a kognitív képességek, különösen a memória és a koncentrálóképesség). 

– A demencia egyre növekvő problémát jelent, készülni kell rá, hogy mind többeket fog érinteni. Hallunk, beszélünk róla, de még nem eleget. A program azért is indult, hogy benne legyen a köztudatban, de nemcsak a betegség, hanem az is, hogy van kihez fordulni, vannak megoldások, melyekkel lassítható a demencia progressziója. Örülök, hogy a város nyitott arra, hogy a méltó idősödéssel foglalkozzon, és annak is, hogy az intézményünk részt vehet a programban – hangsúlyozta dr. Pataki Mariann. 

Itt érdemes érdeklődni

A Memória Pont elérhetőségei: Kecskemét, Piaristák tere 7. I. emelet 122. ajtó; [email protected]; 06-70/647-3857. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában