Galériával

2022.01.31. 17:20

A 49 éve történt tömegkatasztrófa áldozataira emlékeztek Helvécián

Hétfőn megemlékezést tartottak a helvéciai temetőben az 1973-as tragikus tömegkatasztrófa áldozatainak emlékére. 49 évvel ezelőtt 35-en haltak meg a tragédiában, köztük helvéciaiak, ballószögiek, kecskemétiek és városföldiek

Sebestyén Hajnalka

Gáspár Dávid közművelődési szakember idézte fel a tragikus eseményt

Forrás: Bús Csaba

Fotó: BUS CSABA

1973. január 30-án történt az a 35 halálos áldozatot követelő baleset Kecskeméten, amelyben egy menetrend szerint közlekedő busz és egy vonat ütközött össze a Korhánközi úti vasúti útátjáróban. A balesetet szenvedett buszon zömében Helvéciára induló munkások ültek, közöttük több 15-17 éves tanuló is. 

A hétfői helvéciai megemlékezésen Gáspár Dávid közművelődési szakember idézte fel a tragikus eseményt. 1973. január 30-án 17.45-kor a Fülöpszállás és Kecskemét között menetrendszerűen közlekedő, hat kocsiból álló, 361 tonnás személyvonat a Korhánközi út sorompó nélküli átjárójában összeütközött a Kecskemét-Helvécia viszonylatban járó 9-es számú Volán-járattal, majd 45-50 méteren maga előtt tolta.

Ennek következtében a mozdony a vasúti pálya jobb oldalára dőlt, a postakocsi és egy személykocsi kisiklott. A szerencsétlenség következtében, az autóbusz 58 utasa közül 35-en meghaltak, öten életveszélyes, hárman súlyos, 15-en könnyebb sérülést szenvedtek. A személyvonat utasai közül senki sem sérült meg. Az elsődleges vizsgálatok alapján a tömegszerencsétlenséget az autóbusz 32 éves vezetője okozhatta, aki elmulasztotta a vasúti átjáróban a megállást.

Helvécián a temetőben kopjafát állítottak a tragikus szerencsétlenség áldozatainak emlékére. 

A helyi önkormányzat minden évben megemlékezik a tragédiáról. Hétfőn Balogh Károly polgármester, Thám József alpolgármester, valamint Turupuliné dr. Polyák Katalin jegyző helyezte el az emlékezés koszorúját. Ballószögről pedig Somogyi Lajos polgármester rótta le kegyeletét a kopjafánál. Rajtuk kívül az áldozatok még ma is élő hozzátartozói vettek részt a meghitt megemlékezésen.

A tragédiában elhunytakra emlékezett meg Kiss Vilmos katolikus plébános a temetőben, aki kedden reggel a 7 órás szentmisét az emlékükre tartja meg. A résztvevők a megemlékezés után együtt mentek át Kecskemétre, a helyszínre, ahol szintén koszorúkat helyeztek el. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában