Beruházás

2022.01.26. 13:55

21 millió forintos állami támogatásból újítják fel az újteleki boltot

Több mint 20 millió forintból újítják fel a település egyetlen élelmiszerboltját, ahol a tervek szerint recept nélkül kapható gyógyszereket is árulnak majd.

Gábor János

Font Sándor honatya és Horváth Sándor üzletvezető. Fotó: Gábor János

Helyi magánvállalkozás nyert 21 millió forintos állami támogatást a község egyetlen élelmiszerboltjának felújítására, és arra, hogy lehetővé tegye a recept nélkül kapható gyógyszerek forgalmazását. Ennek azért van jelentősége, mert a településen nem üzemel patika, így az idősödő lakosságnak jelenleg a kilenc kilométerre lévő Dunapatajig kell utazni, akár csak egy pár szem orvosságért is. Az ötmillió forintos önerőt igénylő beruházást kedden jelentette be a helyszínen Horváth Sándor üzletvezető és a projekt érdekében közbenjáró Font Sándor országgyűlési képviselő. A honatya jelezte: szimbolikus esemény az elnyert pályázat, hiszen a térség egyik legkisebb, mintegy 300 fős településére is jutott forrás a Magyar Falu Programból. 

A Coop üzletlánchoz tartozó újteleki boltot évekkel ezelőtt felszámolták, így a falu helyi élelmiszer-ellátás nélkül maradt. 

Az alapvető szolgáltatás fenntartása érdekében egy helyi agrárcég vette meg az épületet, és az üzemeltetését egyik dolgozójára, Horváth Sándorra bízta. Az üzletvezető a felújítás helyszíni bejelentése alkalmából megerősítette: célja az, hogy újra magas színvonalú bolt működjön a községben. 

Font Sándor köszöntőjében leszögezte: lelkesen várja a fejlesztést, ami újabb mérföldkő a község életében, hiszen nemrég játszótér épült, megújultak a közeli településekre vezető utak, és hamarosan egy jelentős szennyvízberuházás is kezdetét veszi. Úgy véli, mindez arra bátoríthatja a fiatalokat, hogy helyben alapítsanak családot, és ne „meneküljenek el innen, például azért, mert nincs egy bolt”. Kifejtette: a Magyar Falu Program az állam egyik legsikeresebb projektje, hiszen sokféle segítségnyújtás után megnyílt a lehetőség a helyi üzletek felújításának 75 százalékos támogatására is. 

Simon Sándor Róbertné polgármester az elnyert pályázat kapcsán megjegyezte: az ország csökkenő lélekszámának nem okozói, hanem elszenvedői az Újtelekhez hasonló községek. Éppen ezért 

fontos, hogy a település élhető maradjon, és ehhez nélkülözhetetlen az élelmiszer-ellátás. 

Az üzlet történetéről szólva felidézte: 1973-ban épült, és azóta legfeljebb állagmegóvás történt rajta, jelentős felújítás nem. Az üzlet fejlesztése 2022. március 1-jén veszi kezdetét, mely várhatóan 2023 nyaráig fog tartani. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában