Ellentétek

2021.12.20. 06:50

Vita alakult ki az új felügyelőbizottsági tagok választásakor a kalocsai testületben

Összeférhetetlenség miatt kellett új felügyelőbizottsági tagokat választani az egyik városi cég mellé. A felterjesztettek nem a személyük, hanem a felkészültségük és a várható hatékonyságuk miatt váltottak ki ellentétes érzéseket a testületben.

Gábor János

A közgyűlésen az ellenzéki képviselők nem jelentek meg Fotó: Gábor János

Fotó: Gábor János

A kormánypárti városvezetésnek csak két külön ülésen sikerült megszavaztatnia az új felügyelőbizottsági tagokat, akik a városi tulajdonban lévő Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Nonprofit Kft. működését ellenőrizhetik, 2023 végéig.

Az ellenzéki képviselők a két távozó tag egyikét szerették volna delegálni – egy jelenleg is ellenzékben ülő városatya helyett –, de a javaslatot nem tudták keresztülvinni. A végső döntés egy olyan múlt heti rendkívüli ülésen született, amit néhány órával annak kezdete előtt hirdettek meg, így csonka, de még éppen határozatképes testület volt jelen. A Vagyonhasznosító háromfős felügyelőbizottságának tagjai közül kettőt azért kellett leváltani, mert aktív önkormányzati képviselők, így a cég kötelekébe nemrég áthelyezett Kalocsa TV miatt összeférhetetlenség lépett fel.

Mint ismert: az önkormányzati médium korábban a művelődési központ alá tartozott, de az intézmény megszűnt, jogutódja pedig a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. lett, miközben a tele­vízió a másik társaságba tagozódott be. Az összeférhetetlenségre a médiahatóság figyelmeztette az önkormányzatot: mivel megválasztott döntéshozó nem lehet egyben felügyelő is, Tihanyi Tiborné (Fidesz–KDNP) és Szabó Balázs (Jobbik) képviselőknek távozniuk kell a bizottságból.

 Az érintettek elfogadták a helyzetet és benyújtották lemondásukat, viszont utóbbi Filvig Géza polgármesternek jelezte: a saját helyére maga szeretne utódot javasolni.

Kapitány Erik mérnök-közgazdászt a vonatkozó testületi ülésen ajánlotta volna, de addigra már két másik személy, Szigeti Tamás agrárszakember és Eperjesi György pedagógus neve konkrétan megjelent az előterjesztésben. A városatyák egy része a felterjesztett személyek felkészültségét vagy éppen azt vitatta, hogy valóban hatékonyan fogják-e ellátni a feladataikat, megint más politikai elfogultságot emlegetett. Az ellenvetésekre reagáló Filvig Géza hangsúlyozta: a szakirányú végzettség egy ilyen pozícióban nem követelmény, és Kapitány Erikkel kapcsolatban annak ellenére sem lenne kifogása, hogy vele ellentétes politikai oldalon tevékenykedik – hiszen mindig korrekt vitáik voltak és tiszteli a civil munkásságát, de későn és csak szóban érkezett az ajánlása. Ezt szerinte nem a szavazásra bocsátásnál kellett volna megtenni.

Módosító javaslatot tettek az ülésen

Az ügy további tárgyalását és a szavazást egy módosító javaslattal elodázták, ám az összeférhetetlenség miatt sürgős megoldást követelt, ezért – valamint a Szentháromság tér kapcsán előállt helyzet miatt bevezetett forgalmirend-változás tárgyalásáért – rendkívüli ülést hívtak össze múlt hétfőre, de ennek időpontját csak aznap délelőtt osztották meg a grémiummal. A közgyűlésen az ellenzéki képviselők nem jelentek meg, de lapunk érdeklődésére megerősítették: nem tiltakozásképpen maradtak távol, hanem azért, mert néhány óra alatt nem tudták átszervezni a napjukat. A csonka felállású, de így is határozatképes testület végül elutasította Kapitány Eriket, és a polgármester által javasolt személyeket szavazta meg. Szigeti Tamás és Eperjesi György azonnali hatállyal lett tagja a Vagyonhasznosító felügyelőbizottságának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában