Galériával

2021.12.20. 16:39

Újabb csarnokkal bővítette kecskeméti telephelyét a Motherson cégcsoport

A magyar kormány versenyképesség-növelő támogatási programja keretében kilencezer négyzetméteres csarnokkal bővült a Samvardhana Motherson Peguform (SMP) 2017 novemberében átadott kecskeméti gyáregysége. Az új létesítmény ünnepélyes átadását hétfőn tartották. Az esemény vendége volt Vivek Chaand Sehgal, a Samvardhana Motherson Group elnöke, Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese és Szeberényi Gyula országgyűlési képviselőjelölt, Kecskemét alpolgármestere.

Vajda Piroska

Balról jobbra: Szeberényi Gyula alpolgármester, Vivek Chaand Sehgal, a Samvardhana Motherson Group elnöke és Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese is az esemény vendégei voltak Fotó: Bús Csaba

A Motherson cégcsoport – a világ legdinamikusabban fejlődő autóipari vállalata­­ - immár 12 éve tartó magyarországi sikertörténetének újabb epizódjához érkezett – mondta az átadást megelőző sajtótájékoztatón Vivek Chaand Sehgal, a Samvardhana Motherson Group elnöke. Hozzátette: a kapacitásbővítés a magyarországi üzemek kiemelkedő teljesítményének és a Magyar Kormány fogadókészségének köszönhetően valósulhatott meg. A Magyar Kormány támogatásával a cégcsoport hosszú távon megőrizheti 2911 munkahelyének mindegyikét. A 16 millió eurós beruházás legjelentősebb eleme a kecskeméti telephelyet érinti, ahol közel 9000 négyzetméterrel bővült a gyártókapacitás köszönhetően a zöldmezős beruházás keretein belül felépített logisztikai csarnoknak. 

Mindemellett a vevői igényekre való rugalmas reagálást célozzák az informatikai- és gépberuházás, logisztikai és adminisztratív folyamatainak fejlesztése a hazai telephelyeken.

 A 2021-es évben mintegy tucatnyi projektben sikerült a környező országokbeli versenytársakat megelőzni, így a fejlesztésekkel a cégcsoport magyarországi telephelyeinek jövője a következő hét évre biztosított – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Szinte napra pontosan, egy évvel ezelőtt jelentette be Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, hogy a magyar kormány 2,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá a Motherson csoport magyarországi telephelyeinek fejlesztéséhez. Az összesen 5,6 milliárd forintos beruházás már nem csak terv, az ígéretből Kecskeméten valóság lett – idézte fel az egy évvel ezelőtti eseményt az üzemcsarnok hétfői avatásán dr. Szeberényi Gyula, alpolgármester, országgyűlési képviselőjelölt. Elmondta, ezzel a beruházással újabb 100 munkahely jön létre Kecskeméten. 

Hozzátette: a város ilyen nagyfokú gazdasági fellendülése nem valósulhatna meg a kormány támogatása nélkül és az ipari cégek jelenléte nélkül. 

De a feltételeket nekünk kell biztosítani. A nemzetközi nagyvállalatoknak szakképzett munkaerőre van szükségük. Kecskeméten adott a magas szintű szakemberképzés. Városunk alig több mint egy évtized alatt lett hazánk egyik autóipari fellegvára. A dinamikus ipari fejlődés mellett jelentős hangsúlyt fektettünk egyéb fejlesztésekre is. Így 2022 Kecskeméten a beruházások éve lesz. A város úthálózatának nagyléptékű felújítása kezdődik – jelentette be az alpolgármester.

Magyar Levente, külügyminiszter-helyettes elmondta, a világjárvány ellenére rekordot döntött Magyarország befektetés ösztönzési sikersorozata. Kiemelkedik ezek közül a mai esemény, amelyet megtisztelt jelenlétével Vivek Chaand Sehgal elnök, akinek a személyében nem csak egy befektetőre, hanem egy barátra is leltek. Olyan barátra, akivel őszinte és hosszú távú kapcsolatot ápolnak és amiből hazánk is profitál. Az elmúlt több mint egy évtizedben ugyanis hat jelentős beruházást valósított meg Magyarországon. Fejlesztette győri, mosonmagyaróvári, mosonszolnoki, túrkevei és kecskeméti telephelyeit. Ezek közül az egyik legfontosabb a kecskeméti csarnok építése – fogalmazott a miniszterhelyettes. 

A Motherson a világ egyik legnagyobb autóipari alkatrészgyártója  

A Motherson vállalatot 1975-ben alapították, mára a világ egyik legdinamikusabban fejlődő autóipari alkatrészgyártója. Üzleti portfóliója kiváló minőségű és esztétikus termékek széles körét öleli fel világszerte minden nagy autógyártó számára: vezetőfülkék, lökhárítóborítások, visszapillantó tükrök, kamerarendszerek, világító rendszerek, külső és belső kárpitozás, kábelrendszerek, légkondicionáló rendszerek és terepjáró vezetőfülkék. 

A cégcsoport emellett hűtőrendszereket, megmunkált és zsugorított fém alkatrészeket, elasztomer összetevőket, vágószerszámokat, fém bevonatokat és fröccsöntő szerszámokat is gyárt, valamint teljes körű informatikai szolgáltatásokat (IT) és tervező mérnökségi szolgáltatásokat is nyújt különféle ipari szegmensek részére. A Motherson a világ 21 legnagyobb autóipari beszállítójának egyike több mint 150 000 embert foglalkoztatva 270-nél is több gyárában 5 kontinens 41 országában. A 2020/21-es üzleti évben a cégcsoport több, mint 9,8 milliárd dollár értékesítési árbevételt generált. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában