Bács-Kiskun

2021.12.14. 19:55

Mielőtt gyűjtögetni kezdenénk a természet kincseit, ezeket kell tudni

Az erdőben szarvasagancsokat, csillogó ásványokat, madártojásokat, virágmezőket és számos gombát is megcsodálhatunk, de fontos tudnunk, hogy nem mindent vihetünk haza. Cikkünkben Kammermann Pétert, az Agrárminisztérium tájegységi fővadászát kérdeztük minderről.

Várkonyi Rozália

Nem árt tudni, mit vihetünk haza az erdőből és mit nem. Fotó: Illusztráció/shutterstock.com

Kammermann Péter elmondta, hogy ha arra a kérdésre szeretnénk válaszolni, hogy mit vihetünk haza az erdőből és mit nem, akkor a legegyszerűbb, ha azt mondanánk, hogy a természetben járva, az élményeken túl mást ne vigyünk haza, csak a szemetünket és akkor nem lesz semmi gondunk! Javasolja, hogy tárgyi emlékek hazavitele helyett készítsünk inkább jó fényképeket! Mint elmondta, természetesen, mint minden alól, itt is vannak kivételek!

– A törvényi szabályozás értelmében az erdei gyűjtögetés minden formája engedélyhez kötött, de például egy kirándulás során szalonnasütéshez a tábortűz faanyag szükségletének összegyűjtésére senki nem fog engedély felmutatást kérni – mondta el a szakember. – Persze a tűzgyújtási tilalmat be kell tartani! Azonban ha a saját szükségleteinket meghaladó mennyiségben szándékozunk például csipkebogyót szedni teához, ahhoz már szükséges a terület tulajdonosának az engedélye! Ha terepi túránk során sétálva például szarvasagancsot találunk, a törvény szerint nem vihetjük haza, mivel az a vadászatra jogosult tulajdona, ez vonatkozik a vaddisznóagyarra és a többi trófeára is. 

Védett állat, növény, gomba vagy ezek bármely részének hazavitele is természetesen tilos. 

A napjainkban sajnos divattá vált ellenőrizetlen fémdetektoros kutatás is csak engedély birtokában végezhető – tette hozzá.

Kammermann Péter egy hatalmas szarvasagancsot fog. Beküldött fotó

Mi a helyzet a mohával?

Kammermann Péter azt is elmondta, hogy miért nem szabad a mohát hazavinni az erdőből.

– Ha jobban belegondolunk, az erdő egy szinte tökéletesen működő összefüggő biológiai rendszer, ezért az emberi-öncélú beavatkozások komoly károkat is okozhatnak, az erdő talajának védelme különös jelentőségű. Emiatt a törvényalkotó szándéka szerint engedélykötelesek ezek a tevékenységek. Azaz ha mohát szeretnénk gyűjteni, akkor olyan élő szervezeteket vinnénk el az erdőből, aminek az adott körülmények között nélkülözhetetlen a funkciója! Ahhoz, hogy a gyűjtögetésünknek ne legyen maradandó károsítása, szabályozni kell az elvitelt, így valóban nem szállíthatjuk el az erdő talajának humuszos termőréteget, hogy hazavigyük a virágcserépbe.

Ha mohát szeretnénk gyűjteni, akkor olyan élő szervezeteket vinnénk el az erdőből, aminek az adott körülmények között nélkülözhetetlen a funkciója! Fotó: Illusztráció/shutterstock.com

Vizsgáltassuk meg a gombákat!

Sokan gyűjtik elszeretettel a gombát, hiszen nem csak finom, de egészséges is. Viszont nem árt az óvatosság, hiszen számos mérgezővel is találkozhatunk, ezért fontos  – ha nem értünk hozzá – szakemberrel megvizsgáltatni a gombákat.

– A gombagyűjtés az egyik legrégebbi erdei haszonvétel, ami jelenleg is nagy népszerűségnek örvend, mivel kiváló táplálék az ember számára, sokféle módon elkészíthető! Alapvető szabály, hogy aki biztonsággal nem tudja felismeri a gyilkos galócát, az ne szedjen gombát! Az ehető és mérgező gombák közötti különbséget a gombászók általában felismerik, de a legbiztosabb az, hogy ha kicsit is bizonytalanok vagyunk, akkor a városi piacokon tevékenykedő gomba-szakellenőröknél mutatjuk be a szedett gombákat! Saját fogyasztásunkra személyenként napi 2 kilogramm gyűjthető! – mondta el Kammermann Péter.

Ha nem ismerjük a gombákat, szakemberrel vizsgáltassuk meg! Fotó: Illusztráció/shutterstock.com

Kammermann Péter felhívja a figyelmünket, hogy az emberi fogyasztásra alkalmatlan, nem ehető, mérgező gombákat se bántsuk, hiszen ők is az erdei ökoszisztéma hasznos szereplői, a csodálatos természeti körforgásban meg van a pontos szerepük, feladatuk. 

Jó, ha tudjuk, hogy a föld alatti gombák gyűjtése általában betanított kutyák segítségével történik, a gyűjtőnek egy hivatalos tanfolyam után vizsgát kell tennie, ha ez eredményes, akkor szerződhet gyűjtésre a terület tulajdonosával.

Az szakember elmondta, hogy 

ha engedély nélkül végzünk gyűjtést, az lopásnak, súlyosabb esetben természetkárosításnak minősül, és a hatályos jogszabályok értelmében kerül elbírálásra! 

Mindent fontos információ röviden

Az Agrárminisztérium tájegységi fővadásza végül összefoglalta a főbb tudnivalókat.

– Tehát az állami erdőkben a gombát, vadgyümölcsöt, gyógynövényt egyéni szükségletnek megfelelően, személyenként naponta maximum 2 kilogramm mennyiségben lehet gyűjteni, ezen kívül forrásvizet is lehet hazavinni külön engedély nélkül is! Lényeges viszont, hogy ezek a saját szükségletre gyűjtött javak kereskedelmi forgalomba nem hozhatók. 

Fontos tudni, hogy védett természeti területen az erdei melléktermékek gyűjtéséhez a természetvédelmi hatóság engedélye is szükséges, aminek beszerzése a gyűjtő feladata! 

Végül pedig egy hasznos tanáccsal látott el minket.

– Sok kiránduló magával viszi kutyáját is a barangolásaira. Fontos tudnivaló ezzel kapcsolatosan, hogy terepi körülmények között a kutyát mindig pórázon kell tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában