Beruházás

2021.12.30. 06:50

Megújult polgármesteri hivatalban kezdik az évet Lakiteleken

Több mint 500 millió forint pályázati forrást fordíthatott fejlesztésekre ebben az esztendőben a lakiteleki önkor­mányzat. Ezekről Madari Róbert polgármester számolt be lapunknak. Büszkén mondta el azt is, hogy valamennyi megpályázott és elnyert fejlesztési forrás az önkormányzat dolgozóinak munkáját dicséri.

Vajda Piroska

Madari Róbert szerint az elnyert pénzek az önkormányzat dolgozóinak a munkáját dicsérik

Forrás: Vajda Piroska

Karácsonyi ajándékként a napokban költözhettek vissza az önkormányzat dolgozói a megújult polgármesteri hivatalba. Az intézmény belső felújításával régi adósságát törlesztette a település, így ezentúl a kor igényeinek megfelelő környezetben intézhetik hivatali ügyeiket a lakitelekiek – nyilatkozta lapunknak Madari Róbert polgármester. 

Elmondta, az épület belső felújítását a Magyar Falu Program keretében elnyert 25 millió forintos támogatásból valósították meg. 

Az elnyert összegből és a 10 millió forintos önerőből kicserélték a belső nyílászárókat, a padlóburkolatokat, megújították az informatikai rendszert, illetve szebb és korszerűbb lámpákat szereltek fel. Megszépült a hivatal díszterme is, ahol az esküvőket, nagyobb rendezvényeket tartják. Az irodákat pedig klímákkal is el­látták. 

Az idei év ajándéka volt az is, hogy elkészült a Lakiteleket Kerekdombbal összekötő kerékpárút, amely a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, több mint 300 millió forintból valósult meg. A polgármester szerint komoly mérföldkő a kerékpárút átadása a község életében, hiszen a bicikliút szorosan illeszkedik a település turisztikai fejlesztési terveihez. Szeretnék ugyanis, ha kerékpáros csomóponttá válhatna Lakitelek, és még többen látogatnának a településre, a páratlan szépségű Holt-Tisza partjára. 

Biztató, hogy a környéken további kerékpárutak épülnek, így biciklis összeköttetésbe kerül Lakitelek Tiszaalpárral, Tiszauggal, Szentkirállyal, Tisza­kécskével és Kecskeméttel is.

 Nagy örömmel fogadták a helybeliek, hogy több közút is megújult a településen és a közvetlen környezetében. Így például a Széchenyi körút egyik szakaszát is felújították állami beruházás keretében. De megújult a 44-es főút, amelyen két körforgalom épült. A Belügyminisztérium közel 20 millió forintos támogatásából újították fel a Táncsics Mihály utcát. Az Iskola utca egy szakaszát pedig a Magyar Falu Program keretében elnyert 13 millió forintból újították fel. Új járdát építettek a polgármesteri hivatal és a vasútállomás közötti szakaszon, melyre a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében mintegy 17 millió forintot nyert a település – sorolta a polgármester. 

Madari Róbert kiemelte az egészségház fejlesztését is, melynek célja, hogy valamennyi egészségügyi szolgáltatást egy helyen lehessen elérni a községben. 

Erre a projektre 160 millió forint támogatást kaptak, szintén megyei TOP-os forrásból. A megvalósítás több ütemben valósul meg – az első ütem várhatóan jövő ősszel fejeződik be. Azt is megtudtuk, hogy 40 millió forintos keretből sikerült megvalósítani a csapadékvíz elvezetésére szolgáló szikkasztóárkok megépítésének első ütemét, a legkritikusabb helyszínekre koncentrálva. A projekt további 230 millió forintos támogatásnak köszönhetően jövőre folytatódik. 

A településvezető azt is elmondta, hogy a Magyar Falu Program egy új falubusz beszerzésére is lehetőséget biztosít az önkormányzatnak. Bár 10 millió forintot nyertek erre a célra, de egyelőre hiánycikk a kisbusz, ezért nem tudták még megvásárolni. Fontos kezdeményezésre, a felelős állattartás elősegítésére másfél millió forintot fordíthatnak a Magyar Falu Programnak köszönhetően. Ebből az összegből a kóbor kutyák és macskák szaporulatának csökkentését, vagyis az állatok ivartalanítását finanszírozzák. Madari Róbert az is elmondta, hogy a Belügyminisztérium támogatásának köszönhetően több mint 4 millió forint értékben segíthetik a rászorulókat tűzi­fával. 

Új közösségi teret hoznak létre

A Nemzeti Művelődési Intézet 4,5 millió forintos támogatását a művelődési ház fejlesztésére és rendezvények szervezésére fordították. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 7,5 millió forintos pályázati támogatásából pedig térzenei programokat valósítanak meg jövőre. A polgármester örömmel számolt be arról is, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében mintegy 70 millió forintot nyertek a piactér lefedésére. Ebből az összegből mobil elárusító asztalokat is vásárolnak, térfigyelő kamerákat helyeznek ki és kerékpártárolókat is építenek. A piactér lefedésével egy új közösségi színtér jön létre, ami nagyobb közösségi rendezvények helyszíne is lehet a jövőben. Akár a Bethlen Gábor Alap pályázatán elnyert csaknem 2 millió forintból megvalósuló testvértelepülésekkel közös programoknak is helyet adhat – összegezte a településvezető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában