Galériával/videóval

2021.12.28. 19:50

Mártóztak egyet a jeges kecskeméti tóban

Kedden délután olyan hideg és csúnya idő volt, hogy a legtöbb ember legszívesebben még az orrát sem dugta volna ki. Nem így a kecskeméti Fest Ákos és Szemlér Ákos, akik ki nem hagyták volna szokásos heti jeges fürdőjüket.

Hraskó István

Fest Ákos és Szemlér Ákos idén is megmártózott a jeges vízben. Fotó: Hraskó István

Mínusz 1 fokot mutatott kedden kora délután a hőmérő, és kellemetlenül szitált az eső, a két kecskeméti férfiú jókedvét viszont ez sem rontotta el. Sőt, kimondottan örültek  a cudar időnek, hiszen így az igazi a jeges fürdőzés. Most minket is elhívtak a külső szemlélő számára talán őrültségnek tűnő “mutatványra”, de ezt egyébként akkor is művelik, ha nincs a közelben kamera: az elmúlt két-három télen már heti rutinná vált számukra.

Szemlér Ákos, a kecskeméti Zrínyi Ilona Általános Iskola testnevelő tanára pár éve egy barátja javaslatára kezdte a hidegadaptációt, a szervezet hidegtűrő képességének fejlesztését, majd felvetődött benne, hogy kipróbálná a jeges vízben való merülést is, hiszen ez gyorsítja a szövetek regenerációját, javítja a vérkeringést és erősíti az immunrendszert is. Fokozatosan rájött, hogy a hideg víztől való irtózásunk nem fiziológiai eredetű, hanem úgymond ez is „agyban dől el”. Megtanulta a szükséges speciális légzőgyakorlatokat, majd egyre hidegebb vizekben merült. Eleinte otthon, a kádban, majd egy kertben ásott gödörben „wellnessezett”, az elmúlt és a mostani télen pedig egy kecskeméti pihenőpark tavában fürdőzik hetente egyszer. Idővel Fest Ákos is csatlakozott hozzá, aki elmondta: már gyermekkorában imádta a hideget, hógolyózásból alig lehetett beparancsolni, és az volt az álma, hogy jeges vízben mártózhasson. Számára a hideg levegő és víz egyáltalán nem kellemetlen érzés, hanem élmény. Ugyanakkor hangsúlyozta: nem a sorsot akarják kísérteni, és bebizonyítani, hogy bárkinél keményebbek, nem szoktak a határig elmenni, időben kijönnek a vízből, és mindig legalább ketten vannak.

A tavon most jó két-három centis jégpáncél volt, ezt előbb baltával pár négyzetméteren feltörték, utána jöhetett az óvatos beleereszkedés és a lék tágítása. Erre szükség van, mert az éles jégdarabok könnyen felsebezhetik az ember bőrét. Ráhangolódásként Szemlér Ákos  kétszer körbefutotta a tavat.

- Az a legjobb, amikor pár perce bent vagy a vízben, és már nem gondolsz semmire, csak a helyes légzésre és a mozdulataidra koncentrálsz. Ez számomra csodálatos pillanat, szoktam fényjelenségeket is tapasztalni. Ismerőseimnek meséltem erről, volt, aki azzal viccelődött, hogy ez már a halál előtti állapot, de persze nem erről van szó, csak ilyenkor hatalmas öröm tölt el - mesélte Fest Ákos.

- És sokkal jobb lesz tőle az általános közérzeted is a mindennapokban, hiszen javul a vérkeringés. Ráadásul a nyári nagy meleget is könnyebben viseljük el - veszi át a szót Szemér Ákos.

- Gyakran mondogatom, hogy a civilizált ember lassan szobanövénnyé válik, csak bizonyos hőmérsékleten, 15-22 fok között érzi jól magát, napi három-négy étkezéssel. Teljesen elveszítjük azt a fajta alkalmazkodó-képességünket, amely révén az ember meghódította az egész bolygót. De ezeket a képességeket vissza lehet szerezni, például a hidegadaptációval - mondja a testnevelő tanár, aki ennek jegyében télen is rövid ujjú pólóban szokott reggelente elmenni a pékségbe, ezzel jópár járókelőt “megbotránkoztatva”.

- Kapom is a megjegyzéseket, hogy “úristen, fiatalember, öltözzön már fel!” és hogy “fázok, ha csak magára nézek!”. Pedig én is fázok, csak, nem társítok hozzá egy olyan erős érzelmi reakciót, ami lehetetlenné tenné a szervezetemnek az alkalmazkodást. Át kell engedni a testet kicsit a hidegnek.  Fontos a légzéskontroll, a hosszú kilégzések - mondja Szemlér Ákos, mintha ez lenne a világ legkönnyebb dolga.

Fest Ákos még arra is felhívja a figyelmet, hogy bármennyire dermesztőnek tűnik a fürdőzésük, ilyenkor a szervezet sokkal kisebb sokknak van kitéve, mint egy nyári strandolásnál. Hiszen most például a parton mínusz 1 fok volt, tehát alig volt különbség a víz és levegő hőmérséklete között. Az akár negyven fokos kánikulában még akár kockázatosabb is lehet beleugrani a huszonkét-huszonhárom fokos vízbe.

 

- Az elmúlt egy évben egyre nőtt a bent töltött idő. Korábban 1-2 perc után úgy rázott a hideg, hogy alig tudtam beszélni. Most általában húsz percet töltök a jeges vízben, és sokkal könnyebb a regenerálódás. Csak az ujjaim vannak mindig úgy megfagyva, hogy nehézkesen halad a felöltözés - mondta nevetve Fest Ákos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában