Galériával

2021.12.22. 06:50

Kitüntető címeket adtak át Kelebia alapításának ünnepén

Kelebia alapításának 97. évfordulójára emlékeztek a Krisztus király római katolikus templomban. Az ünnepségen átadták a települési díjakat is, amire az elmúlt évben a koronavírus-járvány miatt nem volt lehetőség, így idén hat személyt részesített a képviselő-testület elismerésben.

Pozsgai Ákos

Maczkó József (balra) polgármester és Cseh Gábor festőművész a Kelebia Községért díjjal

Forrás: Pozsgai Ákos

Fotó:

Kelebia, mint Trianon gyermeke az elmúlt évtizedek során megmutatta, hogy Szabadka pusztájából egy életerős és elhivatott településsé nőtte ki magát – hangoztatta köszöntőjében Maczkó József polgármester, aki úgy fogalmazott, hogy nagyobb méltósággal nem is tudnák köszönteni ezt a napot, csak úgy, ha a Teremtőnek hálát adnak azzal, hogy itt vannak, fejet hajtanak előtte. És azt mondják, hála isten, él még szép Kelebia.

– Kilencvenhét évvel ezelőtt az itt élő közösség próbálta önmagát saját hajánál fogva kihúzni abból a kegyetlen történelmi környezetből, amelybe akkor cseppent. Hála istennek, a lehetetlennek tűnő dolog valósággá vált. 

Templomot, vasútállomást, iskolát építettek az elődjeink, sokkal többet tettek, mint mi valaha tehetünk ezért a közösségért

 – mondta a polgármester, aki szerint olyan élő emberi lélekkovászból gyúrták össze ezt a helyi közösséget és hagytak az utódokra olyan örökséget, amelyre minden kelebiai büszke lehet, amit ápolni kell és csippenteni abból a kovászból, amit ők hátrahagytak, és tovább építeni az itt lévő közösségeket.

Az ünnepségen Maczkó József átadta a képviselő-testület kitüntetéseit is. Katus Imre rendőr őrnagy, a Kelebiai Határrendészeti Kirendeltség polgárőrségi összekötő tisztje Kelebia Község Közbiztonságáért díjat kapott. A bevezetett közös szolgálatok során havi rendszerességgel a határrendész járőrök a tanyagondnokokkal közösen vesznek részt a külterületeken élők látogatásában, amelyek során a határrendészek is fontos információkhoz jutnak a határvédelmet illetően, mely nagyban hozzájárul a település közbiztonságához – hangzott el a díj átadásakor.

Katus Imre (balra) Kelebia Község Közbiztonságáért díjat kapott

Forrás: / Pozsgai Ákos

Mészárosné Fran­zer Hajnalka hivatásos nevelőszülő, a Pünkösdi Gyermekvédelmi Szolgálat munkatársa Kelebia Község Ifjúságáért, Ifjúságának Neveléséért díjat vehetett át a polgármestertől. A településen korábban nem volt hagyománya a nevelőszülői tevékenységnek, ennek elfogadtatásában, a fogyatékos, illetve kisebbséghez tartozó gyermekek befogadásában végzett munkájáért kapta az elismerést, amivel példát mutat a többi nevelőszülő számára. A helyi közéletben is szerepet vállal, elsősorban a színfalak mögött végzi a tevékenységét, számos civil szervezet és közösség tagja, a helyei kulturális, sport- és szociális közösségi program kezdeményezője és szervezője – állt a kitüntetés odaítélésének indoklásában.

Maczkó József polgármester és Mészárosné Fran­zer Hajnalka 

Forrás: / Pozsgai Ákos

Gyóniné dr. Nagy Marianna nyugállományú pénzügyőr Kelebia Község Közművelődéséért díjat kapott. A Kele­biai Ökumenikus Szeretetszövetség Egyesület aktív tagjaként számos helyi civil kezdeményezés, valamint a családokat segítő programok közreműködője, önkéntes tevékenysége példaértékű mindenki számára – hangzott el a díjátadáskor.

Kollár Anna, a helyi Karitász Egyesület tagja Kelebia Község Szociális Munkáért díjat vehetett át. Évtizedek óta példaértékű munkát végez a falu közösségi rendezvényein, fő segítője a helyi nyugdíjascsoportnak, a koronavírus-járvány elején, amikor nem lehetett arcmaszkokat kapni, több mint ezerkétszáz maszkot készített és juttatott el családtagjai, illetve önkéntesek segítségével azoknak, akiknek szüksége volt rá, valamint a Karitász Szabad­fogás akcióiban is folyamatosan részt vesz.

Kollár Anna (középen) is elismerést vehetett át

Forrás: / Pozsgai Ákos

Stauth Józsefné, a kelebiai Szent Erzsébet Otthonház volt vezetője a szociális területen végzett kiemelkedő tevékenységéért kapott Kelebia Község Szociális Munkáért díjat.

Stauth Józsefné (középen) a szociális területen végzett kiemelkedő munkájáért kapott kitüntetést

Forrás: / Pozsgai Ákos

Cseh Gábor festőművész, akinek művei megtalálhatók számos magángyűjtő otthonában országszerte, Európa sok országában, a tengerentúlon, valamint a kelebiai Polgármesteri Hivatalban is, Kelebia Községért díjat vehetett át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában