Galériával

2021.12.23. 16:01

Hattonnás szikla érkezett Bócsára

Torockót harmincéves kapcsolat fűzi Bócsához. Ennek egyik szimbóluma lesz a Székelykőről érkezett nagy szikladarab.

Barta Zsolt

A települések kapcsolatát szimbolizáló különlegességet Szőke-Tóth Mihály (jobbról) bócsai és Deák-Székely Szilárd Levente torockói polgármester adta át

Forrás: Pozsgai Ákos

Fotó:

A testvértelepülés polgármestere egy küldöttség élén látogatott az 1900 lelkes faluba a közelmúltban. Deák-Székely Szilárd Levente, a legnyugatibb székely falu első embere elmondta, hogy minden ünnep alkalmából Torockón és a hozzájuk tartozó Torockószentgyörgyön is állítanak fenyőfát a települések központjában. A településeken minden gyereknek csomagot juttat el a helyi tanács, míg a rászorulóknak élelmiszercsomagot szállítanak ki. 

A közel ezerfős két falu még magyar többségű. A polgármester három fiút nevel, akik a helyi karácsonyi műsorban vesznek részt, amelyet a református templomban tartanak meg 24-én délután. A műsor után a családban ünnepelnek tovább. Anyósa és a felesége főznek, a töltött káposzta ilyenkor elmaradhatatlan az ünnepi asztalról. A bor mellé pedig mézes pogácsa, ünnepi kis kiflik és a sós stangli dukál. A családi karácsonyfa két méter magas lesz. 

Bócsa egy különleges ajándékkal lepte meg önmagát a torockóiak közreműködésével. Egy hattonnás sziklát szállítottak a falu mögötti híres Székelykőről. Mint ismert, ez a csodálatos hegy a környék egyik látványossága, és Szőke-Tóth Mihály, bócsai polgármester régóta tervezte egy hatalmas kő megszerzését a neves testvértelepülés határából. 

Simándi Levente torockói alpolgármester intézte a kő átszállítását, engedélyeztetését. 

A szállítmány a bócsai önkormányzat megrendelésére érkezett meg, adománylevél segítségével. Mint megtudtuk, Torockón is van egy hatalmas kő, amire felvésték a testvértelepülések nevét, hasonló szereppel bír majd a Bócsán felállított Székelykőről származó hatalmas szikladarab is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában