Movember kampány

2021.12.14. 07:00

Félmillió forintot gyűjtöttek a kórháznak a bajusznövesztő kecskeméti pilóták

Több éve hagyomány már, hogy a kecskeméti repülőbázis hajózó állományának tagjai novemberben szakállat és bajuszt növesztenek, csatlakozva a Movember kampányhoz. Emellett jótékonysági gyűjtést is szerveznek a kecskeméti kórház onkoradiológiai központjának javára.

Hraskó István

dr. Svébis Mihály, a kórház főigazgatója és Ugrik Csaba dandártábornok. Fotó: Bús Csaba

Fotó: BUS CSABA

Az MH 59.Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis hajózó állománya évről évre, novemberben részt vesz a Movember elnevezésű nemzetközi mozgalomban, mely a férfiakat érintő daganatos betegségek veszélyeire és a rákszűrés fontosságára hívja fel a figyelmet. A pilóták a szakáll és bajusznövesztés mellett minden alkalommal adománygyűjtést is szerveznek a bázison a megyei kórház onkoradiológiai központjának alapítványa részére.

A hajózók idén is megkapták az engedélyt az ápolt arcszőrzetre Ugrik Csaba dandártábornoktól, a bázis parancsnokától.

– Úgy gondolom, hogy ez már tradíció a bázisunk részéről, és kijelenthetem, hogy sikeres is. Noha nem megszokott a bajusz és a szakáll a honvédségnél, viszont ez egy figyelemfelhívás, melyet nagyon fontosnak tartunk, hiszen jó lenne, ha minél többen elmennének a szűrővizsgálatokra – nyilatkozta portálunknak Ugrik Csaba, hozzátéve: mindenképpen szeretnék segíteni valamilyen módon a daganatos betegek gyógyítását.

Idén negyven fő adta össze az 510 ezer forintos összeget, mindannyian honvédségi repülőgépen teljesítenek szolgálatot. Az adománygyűjtéshez a vadászpilóták mellett szállítórepülőgépek hajózói is csatlakoztak, nemcsak férfiak, hanem az akciót támogató légiutaskísérő hölgyek is.

A hajózóktól összegyűlt 200 ezer forintot Ugrik Csaba hétfőn adta át dr. Svébis Mihálynak, a kórház főigazgatójának és dr. Horváth Zsoltnak, az onkoradiológiai központ vezető főorvosának.

– Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy minden évben szűrésen kell részt vennünk, és ennek mindig része a rákszűrés, a férfiaknak bizonyos kor fölött a prosztataszűrés. Ezzel a kezdeményezéssel is szeretnénk példát mutatni férfitársinknak, és ösztönözni kívánjuk azokat, akik esetleg még nem szánták rá magukat a vizsgálatokra. Talán nem is az összeg nagysága, hanem a szervezés szellemisége a fontos – hangsúlyozta a repülőbázis parancsnoka.

Az persze a feleségektől, barátnőktől is függ, hogy a kampány lezárultával is maradhat-e a szakáll… A bázisparancsnok férfiasan bevallotta: ő az első évben bajuszt növesztett, de felesége ennek nem annyira örült, ezért ő azóta erkölcsileg támogatja az állomány tagjait. Ugrik Csaba kérdésünkre azt is kijelentette, a vadászpilótáknak sem okoz gondot az arcszőrzet a maszk és sisak alatt.

Az akciót Oláh Dániel százados hirdeti meg évről-évre, lelkesedéséért Ugrik Csaba dandártábornoktól gyorsan meg is kapta a Movember Man titulust. Tőle megtudtuk, különösebb buzdításra nincs is szükség a hajózók között, elég leírnia egy köremailben a gyűjtés célját, és rögtön sokan csatlakoznak. Ő az első évben még csak novemberre próbálta ki a bajuszt-szakállat, de tavaly megtetszett párjának, így meg is hagyta.

Az adományért dr. Svébis Mihály, a kórház főigazgatója mondott köszönetet, örömét fejezve ki a hosszú évek óta tartó kezdeményezés miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában