Illés Flóra

2021.12.17. 13:52

Élménnyé formálja a tanulást saját fejlesztésű játékaival a halasi tanítónő

Négy éve tagja a Kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskola tantestületének Illés Flóra, aki a világjárvány ideje alatti digitális oktatás során kezdett újrahasznosított eszközökből, saját kezűleg készíteni tanulást segítő játékokat. Az ötleteit pedig Flowra Fejlesztőház néven a közösségi oldalakon is elérhetővé teszi, hogy segítse a többi pedagógus munkáját.

Mester-Horváth Nikolett

Illés Flóra (jobb szélen) arra törekszik, hogy a diákok a személyes növekedésélményt a mozgás, a játék és a játékosság által tapasztalhassák meg Forrás: Beküldött fotó

A játékokat a gyerekek ihletik, akik örömmel fogadják az egyszerű és könnyen megvalósítható ötleteket. 

– Olyan játékok készülnek, amiket gyakoroltatni szeretnék a diákjaimmal, például matematika órán vagy egyéni fejlesztés keretében. Minden játék gyorsan elkészíthető, ezért vannak olyanok, amiket az egész osztállyal is elkészítünk technika óra keretein belül, így mindenkinek lesz saját játéka, amit nemcsak a tanítási órákon használunk, hanem délutáni foglalkozásokon is – mondta el a folyamatról a fiatal pedagógus.

Hozzátette, a tanulást mozgással, játékokkal és játékos feladatmegoldásokkal támogató ötletei a világjárvány miatt elrendelt második digitális oktatás időszakában bontakoztak ki. – Szerettem volna a tanítványaimnak az online játékokon kívül más jellegű játékötleteket is adni a tanulásuk támogatásához. 

Így kezdtem el otthon is megtalálható, újrahasznosított eszközökből, saját kezűleg készíteni játékokat, ezzel is tudatosan nevelve a gyerekeket arra, hogy gondoljanak a környezetükre 

– idézte fel a kezdeti időszakot Illés Flóra.

Majd látva, hogy milyen örömmel fogadták a gyerekek a játékötleteket, a fiatal pedagógus arra gondolt, szélesebb körben is segíthetne munkái megosztásával az érdeklődő szülőknek, pedagógusoknak. 

Így megálmodta, megalapította és elindította a Flowra Fejlesztőházat a közösségi oldalakon, ahol a játékokat videós bemutatóval, részletes leírással, fejlesztési területek megjelölésével osztja meg.

 – Az oldal nevét a Csíkszentmihályi Mihály által leírt flow, azaz áramlat élmény ihlette, illetve a fejlesztés fontossága, ezért lett Flowra Fejlesztőház a neve. Feladatomnak tűztem ki a pedagógiai munkám során egy olyan környezet és légkör megteremtését, amiben a gyerekek a személyes növekedésélményt tapasztalhatják meg a mozgás, a játék és a játékosság által. Úgy érzem, ebben minden benne van, ami én vagyok – árulta el motivációját Illés Flóra.

A figyelmet és kreativitást is fejlesztik Illés Flóra (jobbra) játékötletei Forrás: Beküldött fotó

A játékok egyszerűsége és gyorsan elkészíthetősége miatt nemcsak pedagógusok, hanem szülők is követik a Flowra Fejlesztőház oldalait. Komplexen fejlesztenek a játékok, vannak, amik elősegítik az olvasási képességek és készségek fejlődését, a számolási képességekét, ugyanakkor a figyelmet és kreativitást is. Többek között van Csúzlis társasjáték, Cica farkát díszítő játék b-d-p differenciálásához, Gyurmiragacsos nevű játék a színek, logikai lapok és b-d megkülönböztetéséhez. 

– Egyéni fejlesztésekkor próbáljuk ki őket először. Többször volt már, hogy a gyerekekkel együtt alakítottuk át az én elképzelésemet. 

Olyan kreatívak, hogy gyakran ők fejlesztik tovább egy adott játékomat. Ez nagyon nagy öröm és büszkeség is számomra 

– fogalmazott Illés Flóra.

Hangsúlyozta továbbá, hogy szerencsésnek érzi magát, amiért a kezdetektől olyan iskolában taníthat, ahol az összetartó tantestület mellett a vezetőség számos olyan lehetőséget biztosít, ahol a pedagógusok tudásukat megoszthatják egymással, támogatva ezzel a folyamatos fejlődést. – Fontos számomra a fejlődés, mivel a saját vállalkozásomat is viszem, ezért elengedhetetlen számomra az, hogy a fejlesztőházban naprakész legyek és újabbnál újabb módszereket sajátítsak el, ezért mindig képzem magam – mondta. 

Elhivatottságát mi sem jelzi jobban, minthogy idén májusban elvégezte a Kulcsár-féle komplex mozgásterápiás képzést, ami a tanulási nehézségek megelőzésére és oldására nagyon eredményesen alkalmazható. Emellett egy homloklebeny terápiás gyakorlatokat tartalmazó képzéssel is bővítette az ismereteit. Jelenleg pedig főiskolai tanulmányokat folytat Szegeden, ahol gyógypedagógiát tanul.

Mindemellett nyáron a Kiskunhalasi Lovasbandériummal együttműködve napközis lovastáborokat szerveztek, ahol a játékos készségfejlesztés kapta az egyik fő szerepet. Iskolájában pedig egy pallós mozgásfejlesztéssel egybekötött játékos képességfejlesztő foglalkozásokat tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában