Galériával

2021.12.08. 05:30

Autószerelő-tanulókat képeznének át repülőműszaki szakemberekké Kecskeméten

A szegedi Csonka János Technikum tizenhárom végzős autószerelő diákja látogatott el kedden a kecskeméti repülőbázisra, az alakulat ugyanis célzott toborzást hirdetett a repülőműszaki szakemberek képzésére.

Hraskó István

Szegedi diákok látogattak a kecskeméti repülőbázisra. Fotó: Bús Csaba

A Szegedi Szakképzési Centrumhoz tartozó Csonka János Technikum diákjai Tóthné Biró Zsuzsanna igazgatóval érkeztek kedden a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra. A reptérről szóló rövid ismertető után megnézhették két Gripen felszállását és a vadászgépek szerelését is a javítóhangárban, sőt még a katapult-és a fegyverműhelyt is megmutatták nekik.

A Csonka János Technikumban gépjármű-mechatronikai technikus, karosszérialakatos és járműfényező szakmák mellett rendészeti őr és közszolgálati technikus képzés is zajlik. Az iskola tavaly csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz, amely azt jelenti, hogy hazafias- és honvédelmi nevelésben is részesülnek. Honvédelmi alapismeretek tantárgy mellett olyan, a mindennapi életben is használható tudásra is szert tehetnek, mint például az elsősegélynyújtás, a terepen való tájékozódás vagy az önvédelem.

Mint Bezsenyi Tamás főtörzszászlóstól, a bázis vezénylőzászlósától megtudtuk, a szegedi diákok meghívásának legfőbb oka, hogy célzott toborzást hirdettek a repülőműszaki szakemberek képzésére.

A tanulóknak szerették volna kicsit megmutatni, milyen egyáltalán a reptér, hogyan működik, milyen lehet itt dolgozni. Kérdésünkre, miszerint a toborzás oka az lenne, hogy kevés a repülőgépek karbantartásáért felelős szakember, Bezsenyi Tamás kijelentette: mostani működésükben ez nem okoz gondot, inkább a jövőbe tekintve előregondolkodnak. Hiszen 2024-ben érkezik a bázisra az augusztusi repülőnapon is bemutatott KC-390-es szállító repülőgép, amely nyilván ad majd bőven feladatot.

A szegedi diákok autószerelőnek tanulnak. Bezsenyi Tamás főtörzszászló elmondta: kicsit megfordítanák az Acélkocka Altisztképzési Rendszert, és a szakmai képzést helyeznék előtérbe, utána következne a katonai képzés.

Az autószerelő végzettséget megszerző diákokat másfél-két év alatt átképeznék repülőműszakinak.

Iskola után a bázis legénységi állományába vennék fel őket, fizetést kapnának, innen kerülnének a szolnoki kiképző központba, bár a bázis felvette már a kapcsolatot a Kecskeméti Képző Központtal is, hogy helyben tartsák a fiatalokat.

Tóthné Biró Zsuzsanna elmondta: november elején előadást tartott iskolájukban egy repülőműszaki szakember, és ezután az érdeklődő autószerelő és gépjármű-mechatronikai technikus végzős fiatalok jelentkezhettek a bázislátogatásra. Az első csoportba azok kerültek, akik az igazgató szavai szerint alternatívát, életpálya-lehetőséget látnak a katonai szakmai pályafutásban.

– Hosszú távra szeretnénk tervezni, szívesen ellátogatunk máskor is a bázisra. Egyrészt a honvédségnek is szüksége van szakemberekre, és mint intézményvezető úgy gondolom, a gyerekeknek nemcsak szakmát kell adni, hanem a lehetőségeket megkeresni, megmutatni, milyen életpálya állhat előttük, akár civilként, akár a Magyar Honvédségnél – nyilatkozta Tóthné Biró Zsuzsanna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában