Szokások

2021.12.30. 15:20

A virslire és a pezsgőre is nagy a szilveszteri kereslet Bács-Kiskunban

A minőségi, de megfizethető virslit és pezsgőt keresik a vásárlók, és a kereslet a 10–15 százalékos áremelkedés ellenére sem csökken.

Horváth Péter

Szalókiné Orbán Ildikó, a Szil-Coop élelmiszer osztályának vezetője

Forrás: Horváth Péter

– Tavaly óta némi elmozdulás tapasztalható a keresletben a minőségibb és drágább virslik irányába. A legnépszerűbbek a minőségibb juhbeles, bécsi és frankfurti virslik. Azt is látjuk, hogy az előző évekhez képest a sertésből készült virslik felé tolódott el vásárlóink érdeklődése, a szárnyas virslikből inkább a jobb minőséget keresik – mondta Kónyáné Zsuzsa, a kecskeméti Szil-Coop csemege osztályának vezetője, hozzátéve, hogy a vevők kedvelik a füstölt és műbeles virsliket is, és állandó a kereslet a közepes árkategóriában versenyző virslifajták iránt is. 

– A juhbeles az egyértelmű favorit, az eladott virslik legnagyobb volumenét, mintegy 40 százalékát ez a közép árkategóriás termék adja, kétezer forintos kilónkénti árban – mondta az osztályvezető.  Már 1000 forint alatt is található szárnyas virsli, a közepes ársáv 1300 és 2300 forint között fut, itt igen minőségi termékek szerepelnek jó áron. Persze e fölött is van élet a virslifronton, a bécsi 2600 körül mozog, míg a roppanós jelentős áremelkedést követően bőven 3000 forintos kilónkénti ár felett vásárolható. 

Kónyáné Zsuzsa érdekességként említette, hogy jól látható, hogy a vásárlók a megszokott ízeket keresik. – Nincs túl nagy kereslet a különlegesebbnek számító, sajtos, paprikás, csilis és egyéb, a hagyományostól eltérő fűszerezésű virslik iránt. Viszont a vevők viszik a debrecenit, ami ízletesebb a sima virslinél – mondta Kónyáné Zsuzsa. Tapasztalatuk szerint ebben az időszakban 40-50 százalékkal több virslit vásárolnak a hozzájuk betérők, és az idei forgalom kicsit élénkebb a tavalyinál. 

A szilveszteri ünnepi asztal egyik megszokott fogása a disznótoros.  – Már karácsony előtt megélénkül a kereslet a disznóságok iránt, de szilveszterre még annál is jó 30 százalékkal többet vásárolnak az emberek – fejtette ki Kónyáné Zsuzsa. A sütnivaló hurka kilója 1400, a kolbászé 2000 forint körül van. Kónyáné Zsuzsa elmondta, hogy átlagosan 10–15 százalékos áremelkedés látható a virslik piacán a tavalyi árakhoz képest. 

Kónyáné Zsuzsa, a kecskeméti Szil-Coop csemege osztályának vezetőjeForrás: Horváth Péter

Nemcsak eszünk, hanem szívesen iszunk is szilveszterkor. Ez pedig meglátszik az üzletekben az eladásokon is.  – A pezsgők éves forgalmának mintegy 80 százalékát szilveszterhez közeledve bonyolítjuk. Már karácsony előtt emelkedik az eladások száma, mert sokan azt veszik ajándékba. Vevőink a jobb minőségű, közép-árkategóriás pezsgőket részesítik előnyben, a magyar és a külföldi márkákat egyaránt kedvelik, és a száraztól a muskotályoson át a rozéig mindenféle pezsgőt keresnek – mutatott rá Szalókiné Orbán Ildikó, a Szil-Coop élelmiszerosztályának vezetője.

Akciósan 800 forint felett is kapható már jó minőségű pezsgő, de ezer és kétezer forint között vannak a népszerű márkák. Azonban bizonyos vásárlói réteg a négy-ötezer forintos tradicionális óévbúcsúztató italokat is megveszi. 

Jelentős keresletnövekedés tapasztalható a röviditalok terén is. 

– Ezek iránt egész évben állandó a kereslet, de szilveszter táján többet adunk el belőlük. Szeretik a gyógynövényes keserű italokat, a whiskey-ket és a gineket, ez utóbbit koktélok alapanyagaként. Az előző évekhez képest jóval több krémlikőrt vásárolnak, főleg a hölgyeknek – mondta az osztályvezető, hozzátéve, hogy a borok is jól fogynak, a söröket pedig tálcaszámra viszik. A kereslet hasonló, mint tavaly, ugyanakkor néha akadtak ellátási nehézségek, ami a csomagolóanyag hiányra vezethető vissza. 

Nemcsak az alkoholos italok, hanem az üdítők is jól fogynak ilyenkor.

 – Megkockáztatom, hogy az üdítők decemberi forgalma a nyári főszezonbeli eladásokkal vetekszik. Zsugorral viszik a szénsavas italokat és a rostos üdítőket is. Viszont az ásványvíz forgalma nem éri el a nyári volument, körülbelül annak fele. De így is több, mint a többi hideg hónapban – mutatott rá Szalókiné Orbán Ildikó, hozzátéve, hogy a virslihez való mustár, ketchup és majonéz jó tízszerese fogy ekkor az osztályon. Az osztályvezető szerint az alkoholok terén a tavalyihoz hasonló, 10 százalékos drágulás látható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában