hósármány

2021.12.02. 09:19

A tél szépséges hírnökét figyelték meg Bugacon

A napokban egy hósármányt sikerült lencsevégre kapni Bugacon.

Várkonyi Rozália

Forrás: knp.hu

Fotó: Varga Péter

Telente szórványosan jelennek meg az alföldi pusztákon a hósármányok. Október és március között pillanthatjuk meg gyommagvakat keresgélő példányaikat a szikes pusztákon, vizes élőhelyek közelében, gyakran pacsirtákhoz, pintyfélékhez keveredve.

A Kiskunsági Nemzeti Park a honlapján tette közzé, hogy kedden Bugacon, a Karikás Csárda közelében észlelték a védett hósármányt, a madárról a helyi természetvédelmi őrnek szép fotókat is sikerült készíteni.

Mint megtudtuk, a hósármány a legészakibb elterjedésű sármányfaj, a sarkkörön túl költ. Szereti a sziklás, köves területeket és vízpartokat is, ám télen délebbre húzódik, és kisebb-nagyobb csapatokban telel például tengerpartokon, így ebben az időszakban a Kárpát-medencében is találkozhatunk ezzel az élőlénnyel. Hazánkban előnyben részesíti a pusztákat, bár a Balatonnál, Kis-Balatonnál és a Duna mentén is meg szokták figyelni. Költőhelyén főleg rovarokkal táplálkozik, télen inkább magvakat fogyaszt.

Hazánkban védett faj, eszmei értéke 25 ezer forint.

Hósármány Bugacon 2021. november 30-án.
Fotó: Varga Péter / knp.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában