2021.12.21. 11:20
A ponty és a harcsa az idei slágerhal Kecskeméten
Idén újra egy asztalnál ünnepelhetnek a tavaly karácsonykor szétválasztott családok, a menü azonban jellemzően nem változik. Kecskeméti mustránk során azt tapasztaltuk, áremelkedés ide vagy oda, a hal továbbra is a karácsony slágerterméke.
A halak tisztítása, szeletelése Fodor László halpucoló feladata
Forrás: Morva Daniella
– A karácsony előtti időszak sosem egyszerű, óriási a sürgés-forgás, rengeteg vásárló érkezik, ráadásul előrendelésekből is akad bőven. Bár idén azt tapasztaltuk, hogy már november végén is a karácsonyra készülnek az emberek, sokan továbbra is az utolsó héten jönnek. Nagy tömegre számítunk, a sor már most is óriási, és ez reggel 7-től este 7 óráig, egészen 24-e délig nem szokott változni – avatott be minket Tóth Nóra, az Ezüstpikkely egyik tulajdonosa.
Mint mondta, érdemes előre gondolkodni, mert bár attól nem félnek, hogy teljesen kifogy a készlet, tavaly volt rá példa, hogy a zárás után kopogtattak az ajtajukon, hogy csak egyetlen halra lenne szükségük, de már nem tudtak segíteni. Ha hoppon marad az ember, akkor viszont nem kerül fel az asztalra a szeretett hal, és kényszerűen készül el a háromnapos kifliből összeállított mákos guba.
Ezt elkerülendően, a rutinos idősebb korosztály többnyire céltudatosan érkezik, ők pontosan tudják, miből és mennyit szeretnének.
Megfordul a boltban azonban tizenéves, fiatal felnőtt és középkorú is, a korosztály nagyon vegyes. Jellemzően 2–3 kilogrammnyi halat vásárolnak, a néhány fős ünnepségekre azonban 1–1,5 kilogramm is elegendő. Tóth Nóra azt tapasztalja, a vásárlót ilyenkor nem téríti el céljától az áremelkedés.
– Én is laktam társasházban, pontosan tudom, milyen körülményes egy hal feldolgozása. Egyébként sem számolunk fel sokat a tisztításért, épp ezért a vásárlók úgy ítélik meg, megéri, hogy nem nekik kell időt tölteniük a belezéssel. Ez kényelmi kérdés, de teljesen érthető – fogalmazott.
A halpucolás egyébként sem egy mindenki által ismert és szeretett tevékenység, főként azért, mert a legtöbben csak karácsonykor vásárolnak és fogyasztanak halat.
A társadalomban kialakult egy kép a halas ételekről, és ehhez a családok többsége tartja magát. Jóformán évente egyszer látunk halászlét és harcsapaprikást, karácsonykor viszont épp ezek az elmaradhatatlan fogások, kiegészülve a sült és rántott hallal. Tóth Nóra is ezt tapasztalja a vásárlóik körében, ugyanakkor meggyőződése, hogy – a berögzült rossz szokással ellentétben – az év bármely napján lehet és kell is halat fogyasztani.
És bár a magyarok egy főre eső halfogyasztása továbbra is alacsony, az elmúlt években lassan, de biztosan nőtt. Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője korábban leszögezte, az éves fejenkénti 6,5 kilogramm átlagos halfogyasztás 40–45 százaléka jut a karácsonyi időszakra.
Bár a hal egyre gyakrabban része a diétás étrendnek is, úgy tűnik, a karácsony a legjobb ürügy arra, hogy az egész éves adagot bepótolja a család. Legyen az halászlé vagy harcsapaprikás, a hal jó szolgálatot tesz az ünnepi asztalnál, ráadásul még egészséges is. Amellett, hogy kevés koleszterint tartalmaz, nagy mennyiségben található benne többek között vas, kalcium, jód, foszfor és különböző vitaminok, valamint bővelkedik ómega-3 zsírsavakban, amelyek csökkentik a szívroham kockázatát.
Árak (Ft/kilogramm)
Élő ponty | 1300–1500 |
Pontyszelet | 2500–2600 |
Pontyfilé | 2800–3000 |
Élő szürke harcsa | 3400–3500 |
Harcsaszelet | 4000–7100 |
Harcsafilé | 4300–6500 |
Élő amur | 1000–1300 |
Amurszelet | 1600–2400 |
Amurfilé | 1800–2500 |
Élő busa | 800–990 |
Busaszelet | 1300–1400 |
Busafilé | 1500–1600 |
Élő keszeg, kárász | 900–990 |
Tisztított keszeg, kárász | 1300-1500 |