galériával

2021.11.20. 06:55

Új sávokkal bővítik jövőre a tompai határátkelőhelyet

Bővítik a tompai határátkelőt, újabb sávokat fognak megnyitni a jövő év közepe, illetve év vége felé – jelentette be Bányai Gábor, a térség (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselője a magyar-szerb közúti kapcsolatok fejlesztéséért felelős munkacsoport csütörtöki alakuló ülésén Tompán.

Pozsgai Ákos

Fotó:

A helyi művelődési házban tartott zárkörű találkozón Szerbiai részéről Emeše Lalić Urban, a szerb Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium államtitkára, a magyar fél részéről pedig Tóth Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára vett részt.

A bizottsági ülésen jelen volt Bányai Gábor országgyűlési képviselő, Véh László, Tompa polgármestere, Thoroczkay Zsolt, az ITM Közúti Infrastruktúra Fejlesztési Főosztályának vezetője, valamint a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt., és a Magyar Közút Nzrt. képviselője is.

A tanácskozás fő napirendi pontja volt a magyar-szerb közúti kapcsolatok fejlesztéséért felelős munkacsoport megalapítása.

– Átbeszéltük a magyar-szerb határmenti határátkelők további fejlesztésének, bővítésének lehetőségét. Bejelentettem, hogy Magyarország a tompai határátkelőt bővíti, újabb sávokat fog megnyitni, a jövő év közepe, vége felé – tájékoztatott a megbeszélést követően. A képviselő elmondta, hogy a fejlesztéstől azt várják, hogy a mostani áldatlan állapot, hogy túl van terhelve a határátkelő, hatalmas sorok állnak az átkelésnél, enyhülni fog.

A tompai közúti határátkelőhelyet 1994/95-ben bővítették utoljára, akkor az építési munkálatok mintegy másfél évig tartottak. A ki- és belépő oldal teherforgalmát a személyforgalomtól teljesen leválasztották. A teherforgalom számára oldalanként 50-50 kamion befogadására alkalmas parkoló készült a szükséges kiszolgáló létesítményekkel (vizsgáló- és kezelőépületek, raktárak, szociális helyiségek, daruzott vizsgálócsarnok, előtetők, vizsgáló aknák, állatkarám). Az Európai Unió előírásainak megfelelően a veszélyes árut szállító kamionok külön, biztonságos tárolóterületen tudják azóta elhelyezni. Akkor a szakemberek szerint a rekonstrukciós munkák befejezése nyomán európai összehasonlításban is egy igen korszerű határátkelőhelyet kapott a kamionforgalom is.

A nagyforgalmú magyarországi határátkelőhelyek forgalmi helyzetének javítása érdekében már 2019-ben kezdeményezte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vámszakmai Szakfőigazgatósága a többek között a tompai határátkelőhely bővítését is, annak érdekében, hogy gyorsítsák a határforgalmat, csökkentve a várakozási időt. Azóta napirenden szerepel egy uniós forrásokból 2022 végéig megvalósuló komplex kapacitás-bővítés.

A bizottsági ülésén Tóth Péter helyettes államtitkár bemutatta a szerb delegáció tagjainak a dél-alföldi régiót érintő közlekedésfejlesztési koncepciót, amelynek része egy autóút és egy autópálya építés. Az egyik elképzelés, összekötné Szegedet és Pécset, Baja térségében Mohácson keresztül egy autóúttal. A másik fejlesztés pedig Szerbia északi részének, és magyar oldalon az M5-ös autópálya forgalmának tompítása érdekében az M9-es autópálya fejlesztése lenne, amely Tompától nem messze indulna és eljutna a szekszárdi Szent László hídig. Bányai Gábor képviselő szerint, ha ez megvalósul, akkor a térségben minden település maximum húsz percre lesz egy autópályától, illetve autóúthálózattól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában