STATISZTIKA

2021.11.17. 19:55

Többen kötöttek házasságot a tavalyi évhez képest Bács-Kiskun megyében

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Bács-Kiskun megye 2,2 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Barta Zsolt

Fotó: Shutterstock

A megye lakónépessége az év elején 500 ezer fő volt, 2,2 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Mára azonban félmillió alá csökkent a térségünk lakosainak a száma. Ennek az az oka, hogy Bács-Kiskunban bár az első fél évben 2239 gyermek jött világra, ezzel szemben 4494 fő hunyt el. Sajnos az élve születések száma 3,4 százalékkal kevesebb, a halálozásoké pedig 28 százalékkal több volt, mint 2020 azonos időszakában.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma során a legtöbb halálos áldozatot követelő március–áprilisban 46 százalékkal nőtt az elhunytak száma a tavalyi hasonló számokhoz képest. A születések és a halálozások egyenlegeként kialakult természetes fogyás 2255 fővel csökkentette a megye lakónépességét június 30-ig. Ha ezt a számot a tavalyival hasonlítjuk össze, akkor a veszteség 89 százalékkal haladta meg a 2020. első félévit.

Érdekes, hogy az idei év első hat hónapjában 1743 pár kötött házasságot.

Ez majdnem ötödével több, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Az életigenlés és a szerelem mellett minden bizonnyal az is befolyásolta a nősülőket és a férjhez menőket, hogy a kormány tízmillió forintos babaváró hitelt ajánl azoknak a pároknak, akik házasságon belül vállalnak gyermeket. Mint ismert, az első gyermek megszületése után kamatmentessé válik a hitel, a második megszületése után a kormány elengedi a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek napvilágra jövetele után pedig a hitel megszűnik, a teljes tartozást elengedik. A családi adókedvezmény és a családi otthonteremtő kedvezmény is arra bátorítja a fiatalokat, hogy házasodjanak össze, és vállaljanak gyermekeket.

Míg tíz éve száz szülőképes nőre 123 gyermek születése jutott, addig ez a szám tavaly 155-re emelkedett.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában