magyar tudomány ünnepe

2021.11.20. 14:08

Nemzetközi tudományos konferenciát rendeztek Baján

A bajai Eötvös József Főiskolán hazai és külföldi szakemberek tartottak előadást.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

A magyar tudomány ünnepe keretében nemzetközi tudományos konferenciát tartottak az Eötvös József Főiskolán ezen a héten. A programban hazai és külföldi előadók bemutatták azokat a tudományos témákat, amelyek a tudományt manapság a leginkább érdeklik. A konferenciát dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya rektor nyitotta meg.

Dr. habil. Tóth Sándor Attila, a tudományos bizottság tagja, a konferencia egyik főszervezője elmondta, hogy az Eötvös József Főiskola évek óta csatlakozik az akadémiai kezdeményezéshez.

– A főiskolára főként a tanítóképzés kapcsán jellemző, hogy sokféle tudományág van jelen: a humán és a reál tudományok, alkalmazott tudományok. Minden évben szeretnénk ennek a tudományápolásnak a napját megtartani, és bemutatni azokat a témákat főiskolai oktatók és vendégek előadásában, amelyek a tudományt manapság a leginkább érdeklik – mondta a baon.hu-nak Tóth Sándor Attila.

A horvát kapcsolatnak köszönhetően Eszékről, Horvátországból is érkeztek előadók. A Covid-járvány és az oktatás volt prof. dr. Steklács János egyetemi tanár, tanszékvezető előadásának címe, melyben azokról a progresszív, előremutató változásokról számolt be, amelyek a járvány kapcsán alakultak ki.

– A koronavírus-járvány kapcsán a társadalmi változások, az oktatási rendszerek hirtelen kikényszerített működési változását fölfoghatjuk úgy, mint a történelemben eddig példátlan tanártovábbképzés- és iskolakísérletet. Felgyorsította és felnagyította a különböző irányú változásokat. Ami még nagyon fontos, hogy a gondolkodásunkat rákényszerítette egy új sémarendszerre. Sokat veszítünk a személyes kapcsolatokból az online világban, és ennek megvannak a következményei, de vannak előnyei is. Például, hogy sokkal inkább speciálisabb, személyre szabottabb oktatást tudnak kapni a gyerekek a világban – összegezte előadásának főbb irányvonalait Steklács János egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Intézet Nevelés- és Oktatáselméleti Tanszékének vezetője.

A konferencia hallgatóságának egy csoportja
Fotó: Márton Anna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában