videóval

2021.11.07. 15:27

Nagy csapatokban vonulnak a darvak Bács-Kiskun megye egén

Jellegzetes hangjukról és a V-formáról könnyen felismerni a darucsapatokat.

Bajáki Zsanett

Hajdúnánás, 2021. október 5. Szürke darvak (Grus grus) repülnek Hajdúnánás térségében 2021. október 4-én. A darvak európai vonulási útvonalai közül az egyik Magyarországon vezet keresztül, az egyik legnagyobb darugyülekezõ hely pedig a Hortobágyi Nemzeti Park területén van. A madarak Észak-Európából szeptember második felétõl kezdve folyamatosan érkeznek, és a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak is a pusztán. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Az északi költőterületek időjárásának hidegebbre fordulásával kezdődik a darvak vonulása, a madarak innentől kezdve nagy csapatokban indulnak útra, hogy Európaszerte felkeressék a kedvenc pihenőhelyeiket.

A darvak vonulását a megyében is több helyen megfigyelhetjük, és még a várost sem kell elhagynunk hozzá.

Érkezésükre könnyen felfigyelhetünk a trombitáláshoz hasonló, krúgató hangjukról, ami messziről elárulja őket, illetve jellegzetes, V-formációban repülő csapataikat.

A csapatok egy része novemberben ismét útra kel és tovább indul dél felé, viszont vannak, akik mégis itt telelnek át. Hogy átvészeljék a hidegebb időt éjszakára nagyobb kiterjedésű, sekély tavaknál táboroznak le, nappal pedig a környező tarlókon kutatnak táplálék után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában