időjárási helyzetkép

2021.11.04. 07:00

Meteorológiai állomást szereltek fel a kömpöci tóparton

Az állomás egyebek mellett csapadék, szélerősség, és napfényerősség mérésére is alkalmas, ami nagyban segítheti a mezőgazdasági termeléssel foglalkozó szakemberek munkáját.

Tapodi Kálmán

Tisoczki László polgármester mutatja a mérőállomást

Fotó: Tapodi Kálmán

Nemrégiben elkészült a faluszéli parkerdőnél a záportározó, ami csatlakozik a korábban kialakított horgásztóhoz. A megyei önkormányzat által irányított területfejlesztési forrásból 60 millió forintot költöttek a záportározóra, ami mellett kialakítottak egy szánkózódombot, melynek partfala madarak költőhelyéül szolgálhat.

A záportározóba vezetik a településen összegyűlő csapadék­vizet is. Még idén tervezik a tóparti terület fásítását és pihenőpadok elhelyezését.

Tisoczki László polgármester mutatja a mérőállomást
Fotó: Tapodi Kálmán

– A beruházás utolsó fázisaként egy automata meteorológiai állomást is felszereltünk a tóparton. A műszer adatainak segítségével a nap 24 órájában pontos időjárási helyzetképet kaphatunk a településünkről. Az állomás csapadék, szélerősség, légnyomás, harmatpont, napfényerősség és hőmérséklet mérésére is alkalmas, aminek különösen a mezőgazdasági termeléssel foglalkozók vehetik hasznát. A Kömpöcön mért aktuális adatok az idokep.hu oldalon találhatók meg – mondta el Tisoczki László polgármester.

Mint megtudtuk: a mérőállomás közelében egy kamerát is elhelyeztek, aminek felvételei – melyeken a tópart, a szánkózódomb és a falu széle is látható – szintén megtekinthetők a fentebb említett időjárási weboldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában