kecskemét

2021.11.18. 07:17

Már applikáción keresztül is tájékozódhatunk a könyvtár újdonságairól

Online katalógus, könyvajánlók, visszanézhető előadások, virtuális séta, játékok – többek között ezeket kínálja a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár újdonsága, egy androidos okostelefont használók számára könnyedén és ingyen elérhető mobilapplikáció.

Morva Daniella

Fotó: Morva Daniella

Csapó Noémi, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár egyik könyvtárosa öt másik kollégájával együtt hozta létre az applikációt azzal a céllal, hogy lehetőséget nyújtsanak az emberek számára a számítógép nélkül is igénybevehető funkciók használatára. Szerda délután egy bemutató előadás keretein belül ismerkedhettek meg az érdeklődők a könyvtár újdonságával, Csapó Noémi jóvoltából. Mint elmondta, a fő szempont a fejlesztés során az volt, hogy minél letisztultabb és áttekinthetőbb legyen az applikáció, hogy minden korosztály könnyedén boldogulhasson a használatával.

– A könyvtár applikációja nem helyettesíti a honlapunkat, nem ezzel a céllal terveztük. Ez inkább egy kiegészítő, ahol próbáltuk azokat a dolgokat megjeleníteni, amelyek kisebb képernyőn is élvezhetők és a honlapon esetleg kevésbé látható helyen találhatók meg

– hangsúlyozta Csapó Noémi. Hozzátette: az applikációban inkább a képi-, illetve videós tartalmak dominálnak, ezzel is megkönnyítve a használatot és elkerülve a zsúfoltságot.

Az alkalmazás összesen nyolc menüpontot tartalmaz, melyek: a katalógus, a könyvajánló, a programajánló, az online előadások, a játékok, a virtuális séta, a kapcsolat és az alkalmazásinfó.

A katalógus menüpontban név, kulcsszó, illetve összetett keresési módok alapján tudunk kutakodni a könyvek között, továbbá bejelentkezési lehetőséget is kínál a felület. A könyvajánlóban tematikusan csoportosítva találhatók meg a könyvek, a legfontosabb információkkal és fotóval ellátva. Minden kategória egyszerre tíz-tíz ajánlást kínál, amely időközönként természetesen frissül. A programajánlóban a könyvtár eseményeiről tájékozódhatunk, míg az online előadások menüpontban az ugyanezen alkalmakról készült felvételeket lehet visszanézni. A játékok menüpont a fiatalabb és az idősebb generáció számára is kedvez. Itt négy kategóriával találkozhatunk, ezek mindegyike négy-négy, saját fejlesztésű játékot tartalmaz, amelyek nagy része az olvasással vagy a könyvekkel kapcsolatos.

A virtuális séta egyfajta kuriózumnak számít, ugyanis a többi könyvtár nem rendelkezik hasonló lehetőséggel.

– A másik újdonságunk a nemrégiben elkészült virtuális séta, amely Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával valósult meg, kimondottan a könyvtárépület 25. évfordulója alkalmából – tette hozzá Csapó Noémi, majd elmondta: egy Google utcaképhez hasonló felületen a könyvtár három szintének nyilvános tereit lehet bejárni a virtuális séta során.

A mobilapplikáció az alábbi linken található és kizárólag a Play Áruházból tölthető le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában