Barátok Temploma

2021.11.24. 17:32

Leleplezték Antunovic János püspök szobrát Baján

Antunovic János püspök tiszteletére állított szobor avatási ünnepséget tartották szerda délelőtt a Barátok Templomában.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

Antunovic János püspök tiszteletére állított szobor avatási ünnepséget tartották szerda délelőtt a Barátok Templomában. Az eseményen részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Zvonko Milas, a Határon Túli Horvátok Központi Hivatalának államtitkára, Szolga József, az Országgyűlés horvát nemzetiségi szószólója, Drago Horvat, a Horvát Köztársaság pécsi főkonzulja, Gugán Iván, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke valamint Nyirati Klára polgármester.

A szoboravatás előtt ünnepi szentmisét celebrált Đuro Hranić, a Djakovó-Eszéki Főegyházmegye érseke.

Antunovich János püspökről, a bácskai és dunamelléki horvátok egykori szellemi vezetőjéről Markovics Józsefné a Bajai Horvát Önkormányzat elnöke, egyben az Országos Horvát Önkormányzat alelnöke hangsúlyozta, hogy olyan ember volt, aki életével, munkásságával összefogta a Bácskában élő horvát nemzetiséghez tartozó népeket.

Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a szobor egy jelkép, az összetartozás és a békés együttélés jelképe.

Soltész Miklós államtitkár köszöntőjében kiemelte, hogy János püspök atya élete sok mindenre rávilágít. Többek között a korra amelyben élt, hogy mennyire összetett volt egyik oldalról, de a maihoz képest mennyire egyszerű.

– Egyes népek, nemzetek, népcsoportok teljesen jogosan törekedtek arra, hogy segítsük őket, támogassuk abban, hogy az identitásukat bemutassák, a másik oldalról nem szakította el őket a kereszténység, sőt sokkal inkább összetartotta őket – mondta.

– Természetes volt a Magyar Kormány részéről, hogy a testvéri, baráti népet, a horvát nemzetet, amikor bajban volt a földrengés során segítettük. Tudtuk, ha mi bajban leszünk segíteni fognak. Amit pedig még ki kell emelnem, az a püspök úr vidámsága. Minden helyzetben jókedvű vidám ember volt. Én ezt talán a horvátságából fakadó vidámságot önök között mindig megélem. Ez ugyanúgy a kereszténység fontos üzenete, hogy nekünk nem kell keserűen élni az életet. A magyarországi horvátok nem csak most, hanem a jövőben is számíthatnak ránk. Nemrég ünnepeltünk Hercegszántón az iskola bővítését, felújítását, illetve néhány hete a templom felújítását is Felsőszentmártonban. Horvátország, a horvát nemzetiség a magyarokra mindig is számíthatott. Számíthatnak a migrációs hullám megállításában, továbbá a Covid járvány alatt és más esetben is mindenképp ott leszünk önök mellett – fogalmazott köszöntőjében Soltész Miklós.

A köszöntők után leleplezték Antunovic János püspök szobrát, amely a békességet és az összetartozást jelképezi a jövőben Baján, a Bácska szívében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában