videóval

2021.11.04. 12:05

Különleges repülőgép landolt csütörtökön a kecskeméti repülőbázison

A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison landolt csütörtökön a Külgazdasági és Külügyminisztérium által vásárolt Airbus A330-243F típusú gép.

Várkonyi Rozália

Fotó: Kovács Tamás

Tavaly döntött úgy a kormány, hogy szükség van egy szélestörzsű polgári közlekedésben használható szállítógép beszerzésére, hiszen a COVID-járvány első hullámának egyik nagy tanulsága az, hogy Magyarországnak rendelkeznie kell megfelelő légi teherszállítási kapacitással – írja az origo.hu. Ez elengedhetetlenül fontos, hiszen így biztosítható, hogy a jövőben is – járvány vagy egyéb feladat esetén – minden védekezéshez szükséges eszköz időben megérkezik Magyarországra.

A minisztérium tavaly azt közölte, hogy a lehetőségeket alapos megvizsgálták és végül a Qatar Airways egyik Airbus A-330 200F típusú repülőgépet választották, amelynek

szállítókapacitása az átalakított személyszállító gépek kapacitásának sokszorosa, és 7400 kilométert is képes repülni.

A típust kifejezetten teherszállításra tervezték, sokoldalú rakodórendszert kapott, többféle elhelyezési variációban képes kezelni a raklapokat és konténereket is.

Csütörtökön hosszú idő után újra a levegőbe emelkedett ez a repülőgép, amelyet a Wizz Air üzemeltet budapesti bázisán. A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison most láthatjuk először landolni ezt a különleges festésű gépet. Valószínűleg a hosszú állás utáni berepülés történik, mert a mai napon többször is megfordult a bázison rövid ideig – írja a" target="_blank" rel="noopener noreferrer"> LHKE Spotter Team közösségi oldalán.

Egyik olvasónknak sikerült megörökítenie a repülőgép landolását.

Borítóképünk a videóból származik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában