Gyallai Éva

2021.11.14. 15:25

Közel ötven éve fogadja vendégeit az izsáki kozmetikusmester

Az Év Kézművese díjat kapta a megyei iparkamara ünnepi küldöttgyűlésén Gyallai Éva. Az izsáki kozmetikusmester nagyon sok tanulónak adta át a szakma fogásait. Évekkel ezelőtt nyugdíjba mehetett volna, ő azonban továbbra is fogadja a vendégeket.

Barta Zsolt

Gyallai Éva kozmetikusmester csaknem ötven éve fogadja a vendégeit

Fotó: Barta Zsolt

„Hatvan tanulóm volt, akiket a kozmetikus szakma tiszteletére, szeretetére, fogásaira és a hivatás iránti alázatra is megtanítottam. Minden erőmmel azon voltam, hogy minél többet átadjak a tudásomból. A tanulók 95 százaléka a szakmában dolgozik, közülük egy része külföldön is. Erre igen büszke vagyok, megerősít abban, hogy jó úton járok” – mondta találkozásunkkor Gyallai Éva, aki Az Év Kézművese díjat kapta meg a közelmúltban a megyei iparkamarában Kecskeméten.

A kozmetika célja: megőrizni, amit a természet adott, pótolni, amit megtagadott, eltüntetni mindazt, ami zavarja a megjelenés összhangját. Ez a gondolat réges-régi, de örökül maradt a szépségiparban dolgozók számára. Ezt a gondolatot vallja a mester.

Gyallai Éva 1974-ben kozmetikusként végzett Budapesten, amelyhez 1980-ban a mesteri címet is megszerezte. Éppen a legjobbkor, ugyanis a diákok képzését ehhez kötötte a jogalkotó. A rendszerváltás után egy 12 fős szakmai csoporttal jutott Barcelona környékére egy továbbképzésre, mely óriási szakmai előrelépést jelentett a résztvevőknek.

Mint mondta, annak idején, a vasfüggöny világa miatt a szakmai információk, a kezelési módszerek ismerete, a szükséges anyagok jelentős része a hazai szakemberekhez nem jutott el.

Ezért a vegyészet, a gyógyszerészet bizonyos ismereteit is el kellett sajátítaniuk a mestereknek.

Az oktatói képzés során rengeteg receptet kaptak, amelyek alapján maguknak kellett előállítaniuk azokat a kezelésnél használt anyagokat, amelyeket a nyugati társaik a kereskedelmen belül beszerezhettek. A helyi gyógyszertáros nyújtott segítséget sok esetben egyes szerek, krémek kikeverésében.

Gyallai Éva kozmetikusmester csaknem ötven éve fogadja a vendégeit
Fotó: Barta Zsolt

Gyallai Éva elmondta, annak idején a tinédzserek arcának a kezelése sokkal nagyobb kihívás volt, mint jelenleg, amikor is nagyon jó krémek és egyéb anyagok állnak a kozmetikusok rendelkezésre. Ma már jóval könnyebb haladni a szakmával, ugyanis a szépségipar gyártói folyamatos továbbképzéseket tartanak a kozmetikusoknak.

Visszaemlékezve megjegyezte, hogy a közel 50 éves pályafutása során rengeteg minden változott. Másként étkezünk, stresszesebben élünk, romlott a levegő minősége, a napfény, bár igen fontos, de az egyre erősebb UV-sugárzás károsítják az emberi testet.

Az életmódunk, a pénz hajszolásával együtt járó feszültség kiül az emberek arcára, gyorsabban is öregedik a bőr.

Például, aki kint dolgozik agrárszakemberként a földeken, ültetvényeken, annak az arcán gyorsabban végbemegy ez a folyamat. Sokan nem törődnek ezzel, holott ápolniuk kellene a bőrüket mindennap. Hasonló a helyzet a szoláriumozással is, de talán az utóbbi években sokan felismerték, hogy a mértéktelen szoláriumozás egészségtelen – mondta a szakember.

Gyallai Éva szakmai munkájának az elismeréseként 2008-ban a Szakma Kitüntetett Oktatója címet kapta meg, tavaly pedig Izsákért Emlékérmet vehetett át az izsáki önkormányzattól. Egy lányt nevelt fel, szinte teljesen egyedül, akinek két gyermeke született.

Fontos a rendszeres arcápolás

Gyallai Éva öt évtizedes tapasztalata alapján úgy véli, hogy háromhetente mindenkinek hasznos felkeresni a kozmetikusát. Két kezelés közt mindennap langyos vízzel mossa meg az ember az arcát, majd hideg vízzel. Ezt követően egy kis arctejjel érdemes áttörölni a bőrt. Hetente legalább egyszer érdemes lepeelingerezni, majd le kell tonikozni. Nappalra hidratáló krémet, éjszakára pedig jó regeneráló, tápláló krémet kell használni. Ha valaki idősödik, akkor ajánlatos a mezoterápiát is alkalmazni, amely feltölti vitaminokkal a bőrt. A folyamatos törődés, ápolás lelassítja a bőr öregedési folyamatait – mondta Gyallai Éva izsáki kozmetikusmester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában