Kecskemét / galériával

2021.11.08. 17:53

Közel nyolcmillió forinttal támogatja a Covid-árvákat a Regőczi Alapítvány

A koronavírus-járvány idején árván, félárván maradt gyermekeket segíti a Regőczi Alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke, Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége hétfőn Kecskemétre látogatott.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

Az idén létrehozott Regőczi Alapítvány célja, hogy hosszú távú és személyre szabott gondoskodást biztosítson a koronavírus-járvány idején árván vagy félárván maradt gyermekek számára. A szervezet országjáró körútra indult, hogy találkozzanak és egyeztessenek a kormányhivatalok (gyámhivatalok), az önkormányzatok és a családsegítő központok azon munkatársaival, akik a Covid-miatt szüleiket elvesztő gyermekek sorsának jobbításán dolgoznak – mondta el Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége hétfőn a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett hajléktalanellátó központban.

Az alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta, nagy szükség van az alapítvány, az állami, önkormányzati és karitatív intézményrendszer hatékony együttműködésére, hogy minél több rászorulónak tudjanak segíteni.

Herczegh Anita hozzátette, a körút során személyesen is találkozik bajba jutott családokkal, beszélget velük, így közelebbről meg tudja ismerni problémáikat, nehézségeiket.

Kérdésünkre elmondta: a megyében 21 család 41 gyermeke kapott már támogatást összesen 7 millió 800 ezer forint értékben, és jelenleg további 2 család 3 gyermekének kérelme van elbírálás alatt.

Országosan eddig 932 gyermekkel vette fel a Regőczi Alapítvány a kapcsolatot, közülük 629 gyermeket már támogattak.

Ebben az évben egyszeri összeget utaltak át, a következő évtől pedig bevezetik a havi rendszeres támogatások rendszerét. Eddig 140 millió forintot osztottak szét a gyermekek között, további 85 gyermek esetében már pozitív döntés született.

Ugyancsak kérdésünkre Herczegh Anita hangsúlyozta: az idei évre az alapítvány azt tűzte ki célul, hogy egyszeri, nagyobb összegű gyors segélyt adjanak a családoknak. Az egyik fő szempont tehát a gyorsaság, ugyanakkor szeretnék, hogy a pénzbeli segítség ténylegesen a leginkább rászorulókhoz jusson el.

– Felelősséggel tartozunk az adományozók felé, hogy valóban jó helyre kerüljön az alapítvány számlájára befizetett támogatás. Ezért igazolásokat kérünk a családoktól, amelyekkel a jövedelmi helyzetüket próbáljuk felmérni – mondta az alapítvány kuratóriumi elnöke. A köztársasági elnök felesége kijelentette: az alapítvány vállaltan nem egyforma összeggel segíti az árvákat, hanem súlyozva a rászorultság mértékétől. Ezért az elbírálás időtartama függ az igazolások beérkezésétől.

– Az alapítvány tevékenységét a nemzeti összefogás, felelősségvállalás példaértékű mintájának gondoljuk, és természetszerű volt, hogy minden tám-t megadunk, hogy ez a nemes kezdeményezés minél hatékonyabban és sikeresebben tudjon teljesülni

– mondta dr. Simon Attila István szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár. Arról is beszélt, hogy az adatok, információk gyors cseréjével tudják a járási székhelyeken működő családsegítő központok támogatni az alapítvány működését és hogy egyáltalán minél több családhoz eljusson a hír a szervezetről. Az már mindig az adott család döntése, hogy elfogadja-e a segítő jobbot, él-e a lehetőséggel, a hivatalok mindenesetre biztosítják a segítséget, hogy a kérelmeket a lehető legpontosabban tudják benyújtani.

A Miniszterelnökség részéről dr. Almási Győző hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár arról ejtett szót, hogy a gyámhivataloknál – ahol az ellátást állapítják meg – lehetőség van az érintettek informálására a Regőczi Alapítványról is, amely személyre szabottan tudja a Covid-árvák hatékony, hosszú távú segítését biztosítani. A jövőben is folytatják a közös munkát, egyúttal kérte a szülőket, hogy saját gyermekükre is gondolva vegyék fel a koronavírus elleni oltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában