Kecskemét / Ballószög

2021.11.06. 13:51

Játékokat és finomságokat is készítenek a nyugdíjasok

A Dínó Környezetvédelmi Közhasznú Egyesület az álta­la támogatott Őszülők Ballószög és Őszülők Kecskemét Nyugdíjas Klub tag­jaival példaértékű munkát végez. A kreatív és ügyes kezű idősek nagyon sokféle lakberendezési tárgyat, játékot és finomságokat készítenek.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Sebestyén Hajnalka

Az Őszü­lők Ballószög és az Őszülők Kecskemét Nyugdíjas Klub tagjai a közelmúltban az Aranyhomok Portéka vásáron mutatkoztak be Kecskeméten, a XIV. Termék Ünnep alkalmából. A tapasztalatokról és a mindennapjaikról Csincsáné Papp Zsuzsanna, a Dínó Környezetvédelmi Közhasznú Egyesület elnöke, a két nyugdíjasklub vezetője adott számot.

– Egyesületünk és az általunk támogatott két nyugdíjasklub először kapott lehetőséget Portéka vásáron való bemutatkozásra. Ennek az alkalomnak nagyon örültünk, minden portékánk gazdára talált. A nyugdíjasklubok civil társaságként működnek, nem jogi személyek, így pályázatokon nem vehetnek részt. Így minden lehetőséggel próbálunk élni, mely a fennmaradásunkat segíti – mondta a vezető.

Kecskeméten több ezer időskorú él, akik különböző klubokban jönnek össze.

– A nyugdíjasklubok nincsenek könnyű helyzetben. Az időseknek mentálisan, egészségi szempontból is szükségük van a találkozásokra, de ezen összejövetelek megtartásához támogatást nem kapnak. A járvány miatt kiszorultak az iskolákból, így más bérleti lehetőségeket, adományként adott alkalmankénti helyhasználatot kell találniuk. Kormányzati elvárás, hogy az adományozott szervezetek valamiféle ajándékot adjanak az adományozónak. Ezt segíti az általunk elindított kezdeményezés, mely amellett, hogy hagyományőrző, a környezetet is védi – jegyezte meg Csincsáné Papp Zsuzsanna.

Őszü­lők Ballószög Nyugdíjas Klub néhány tagja a Portéka Vásáron
Fotó: Sebestyén Hajnalka

Az egyesület és a két nyugdíjasklub kreatív foglalkozások keretében újrahasznosított anyagokból kreál tárgyakat, valamint a hagyományőrzés jegyében régi lakodalmi receptek alapján készít édességeket és grillázsokat. Ezen kezdeményes teszi lehetővé, hogy a két nyugdíjasklub működhessen, mellyel az idősek mentális és egészségi állapotát is javítják.

– Az egyesületünk segítségével a nyugdíjasklubok tartalmasan töltik a szabadidejüket. Az összejövetelek mellett kirándulások, múzeum­látogatások és kreatív tevékenységek színesítik a programjaikat. Az otthonukban és turkálókban fellelt megtisztított, fertőtlenített anyagokból hasznos termékeket, játékokat készítenek saját használatra, unokáiknak és ajándékozás céljából. A nyugdíjasklubban többen – a hagyományőrzés célját szem előtt tartva – régi, lakodalmas édességeket, például cukorrózsát és grillázsfinomságokat is készítenek, azonos céllal – fogalmazott Csincsáné Papp Zsuzsanna.

Őszü­lők Kecskemét Nyugdíjas Klub néhány tagja az általuk készített termékekkel
Fotó: Sebestyén Hajnalka

Mint mondta, a termékek előállításában ötletszerző és betanító „mesterek” voltak: Tóth Jánosné Piroska néni, Berencsi Sándorné Csöpi néni és Makkainé Barta Edit grillázskészítő. – A klubok tagjai által készült termékekből jut ajándék az egyesület és a klubok tevékenységét támogató szervezetek kollektíváinak, illetve a magánszemélyeknek is. Bízunk abban, ez példát mutathat a többi nyugdíjasklubnak is a fennmaradáshoz – részletezte a vezető.

Az idősek portékáit a közönség legközelebb decemberben, a Hírös Agórában megtartott nyílt napon tekintheti meg. A rendezvényen az érdeklődők maguk is megtanulhatják majd a hulladékhasznosítás és a hagyományőrzés ezen formáit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában