koszorúzás

2021.11.22. 19:04

Izsákon járt a lengyel nagykövet

A Wojtyla Barátság Központ meghívására az izsáki Kostka-telepre látogatott Lengyelország magyar nagykövete, Jerzy Snopek és felesége, Gedeon Márta hétfő délelőtt, ahol megkoszorúzták az arany sárfehér szőlőfajta világrekorder nemesítője, Kostka László emléktábláját.

Horváth Péter

Jerzy Snopek lengyel nagykövet, felesége Gedeon Márta, Farkas P. József, Tetézi Lajos, Oreskó Imre

Fotó: Horváth Péter

A koszorúzást megelőzően Tetézi Lajos izsáki helytörténész és Oreskó Imre helyi borász szakember beszélt az izsáki sárfehér szőlő történetéről és a fajta termesztésében úttörő szerepet játszó Kostka László munkásságáról. A koszorúzást követően a nagykövetet és feleségét borkóstoló várta a Gedeon borházban, majd az izsáki Szent Mihály katolikus templomban megtekintették Szent II. János Pál vérereklyéjét és mellszobrát, végül Bozóky Imre alpolgármester fogadta a látogatókat.

Jerzy Snopek elmondta, hogy baráti viszonyt ápolnak a Wojtyla Barátság Központtal, ami az ezeréves lengyel-magyar barátság egyik fontos eleme.

Fotó: Horváth Péter

Örömmel vette tudomásul, hogy Lengyelország nemzeti szentje, Szent Szaniszló neve Izsákkal kapcsolatban is felmerült és az is a két ország kapcsolatát erősíti, hogy Kostka László és testvére, Csontváry-Kosztka Tivadar lengyel gyökerekkel rendelkeznek. Hangsúlyozta: fontos, hogy törődjünk a közös sorsunk szimbólumaival, ezért is tették meg látogatásukat Izsákra.

A nagykövet méltatta, hogy Izsák ápolja Szent II. János Pál emlékét és kiemelte, hogy Magyarországon kultusza csaknem olyan élénk, mint Lengyelországban. Mint fogalmazott, Európa vonatkozásában is nagyon fontos a volt pápa személye, hiszen a kontinens keresztény gyökereire hívta fel a figyelmet.

Fotó: Horváth Péter

Jerzy Snopek nagykövet elmondta: kezdeményezte, hogy II. János Pál legnagyobb, négy kötetes lengyel nyelvű monográfiája magyarul is megjelenjen hazánkban, ugyanolyan szép illusztrációkkal gazdagított formában, mint lengyel eredetije. A Krisztus hadvezére. II. János Pál életrajza című kötet első könyve év végéig jelenik meg itthon, amit szerte az országban könyvbemutatókon népszerűsítenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában