koszorúzás

2021.11.22. 19:04

Izsákon járt a lengyel nagykövet

A Wojtyla Barátság Központ meghívására az izsáki Kostka-telepre látogatott Lengyelország magyar nagykövete, Jerzy Snopek és felesége, Gedeon Márta hétfő délelőtt, ahol megkoszorúzták az arany sárfehér szőlőfajta világrekorder nemesítője, Kostka László emléktábláját.

Horváth Péter

A koszorúzást megelőzően Tetézi Lajos izsáki helytörténész és Oreskó Imre helyi borász szakember beszélt az izsáki sárfehér szőlő történetéről és a fajta termesztésében úttörő szerepet játszó Kostka László munkásságáról. A koszorúzást követően a nagykövetet és feleségét borkóstoló várta a Gedeon borházban, majd az izsáki Szent Mihály katolikus templomban megtekintették Szent II. János Pál vérereklyéjét és mellszobrát, végül Bozóky Imre alpolgármester fogadta a látogatókat.

Jerzy Snopek elmondta, hogy baráti viszonyt ápolnak a Wojtyla Barátság Központtal, ami az ezeréves lengyel-magyar barátság egyik fontos eleme.

Fotó: Horváth Péter

Örömmel vette tudomásul, hogy Lengyelország nemzeti szentje, Szent Szaniszló neve Izsákkal kapcsolatban is felmerült és az is a két ország kapcsolatát erősíti, hogy Kostka László és testvére, Csontváry-Kosztka Tivadar lengyel gyökerekkel rendelkeznek. Hangsúlyozta: fontos, hogy törődjünk a közös sorsunk szimbólumaival, ezért is tették meg látogatásukat Izsákra.

A nagykövet méltatta, hogy Izsák ápolja Szent II. János Pál emlékét és kiemelte, hogy Magyarországon kultusza csaknem olyan élénk, mint Lengyelországban. Mint fogalmazott, Európa vonatkozásában is nagyon fontos a volt pápa személye, hiszen a kontinens keresztény gyökereire hívta fel a figyelmet.

Fotó: Horváth Péter

Jerzy Snopek nagykövet elmondta: kezdeményezte, hogy II. János Pál legnagyobb, négy kötetes lengyel nyelvű monográfiája magyarul is megjelenjen hazánkban, ugyanolyan szép illusztrációkkal gazdagított formában, mint lengyel eredetije. A Krisztus hadvezére. II. János Pál életrajza című kötet első könyve év végéig jelenik meg itthon, amit szerte az országban könyvbemutatókon népszerűsítenek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában