újbormustra

2021.11.18. 11:28

Hatvan bormintát kóstoltak Kiskőrösön

A fehérborok és a rozék az idén is kitűnőek lesznek. Az aszályos év ellenére is sike­rült kiváló italokat előállítani. A hétvégi Márton-­napi kiskőrösi rendezvényen egyebek mellett erről is szó esett.

Barta Zsolt

A kiskőrösi Mediterrán Borházban kóstolják az újborokat

Fotó: Barta Zsolt

Az idei újbormustrának, ahogy a korábbi években is, a Mediterrán Borház adott helyet Kiskőrösön. Márton-­nap alkalmából rendezte meg a Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend, Kiskőrös Város Hegyközsége és a Kiskőrösi Kadarka Kör a borok kóstolását.

A hatvanhat mintát a lovagrendi tagok és a borászok kóstolták végig. Az esemény kezdetén, a bőséges reggeli után Kecskeméti Pál evangélikus lelkész, Csóka Efraim pünkösdi lelkész és Győri Gábor baptista lelkipásztor áldást kért az újborokra.

A kóstolás után a rendezők részéről Béleczky Mihály lovagrendi tag szólt az idei nedűk minőségéről, majd felvezetője után Font Magdolna borászati laborvezető értékelte az idei nedűket. Őt minden évben felkérik álláspontja kifejtésére, mindenekelőtt azért, mert a termékek jobbítását, javítását a következő hetekben el lehet végezni. A borok ugyanis élő anyagok, és még nincsenek teljesen készen. A szakember hangsúlyozta, hogy

az idei év rendkívül különleges volt.

A szőlő virágzásától a szüretig bekövetkezett természeti hatások okozta negatívumok ellenére nagyon szép borokkal találkoznak a laborokban. Kiemelte, hogy a szélsőséges időjárás ellenére hatalmas alkoholtartalommal készülnek a borok, nem ritkán 13-13,5 fokot is mérnek egy-egy minta esetében. A hőségnapok ellenére megfelelő savakkal is rendelkeznek a borok. Font Magdolna megjegyezte, hogy azon borok esetében, amelyekben magas az alkoholtartalom, különösképp figyelni kell az italokra, mert a borok öregedése felgyorsulhat.

Filus János, a Kunsági borvidék alelnöke is szót kért. A kaskantyúi szőlőtermesztő, mint sok éve, úgy most is arra hívta fel a figyelmet, hogy a legnagyobb probléma a szőlő árával van. A növekvő költségeket – gázolaj, vegyszerek, műtrágya, munkaerő – nem követik a felvásárlási árak. Azok ugyanis tíz évvel ezelőttiek. Mint mondta, örülne, ha annyit keresne, mint azok a munkások, akik az ültetvényeken szüretelnek. Megjegyezte, hogy 5-10 forinttal lehetne legalább többet adni a szőlő kilójáért, és akkor nem gondolkoznának az emberek az ültetvények kivágásán. A közelmúltban ugyanis 40 hektárnyi cserszegi fűszerest vágtak ki a termelők. Ebből a kiváló fajtából sajnos kevés minta érkezett a versenyre, nem ok nélkül.

A kiskőrösi Mediterrán Borházban kóstolják az újborokat

Az árakkal kapcsolatban némi vita kerekedett, mert az egyik ott-tartózkodó felvásárló megjegyezte, hogy a multivállalat, amely tőle vásárolja a bort, keveset fizet, abból pedig, ha visszaszámol, 80 forintnál nem tud többet adni a szőlő kilójáért.

A rendezvényen elemezték a mintákat. Kiss György borász, a borlovagrend főpohárnoka szerint a kóstolt kékfrankos rozéktól többet várt. Bár ezek a térség jó nevű rozéi, de álláspontja szerint a néró szőlőkből készült rozék jobbak. Szentpéteri Attila, aki ismertté tette a néró szőlőt idehaza, megerősítette, hogy 12 éve készül Kiskőrösön ilyen bor.

Szó esett az egyetlen bianca mintáról is. Mint ismert, a Kunsági borvidéken több ezer hektáron termesztik ezt a szőlőfajtát. Sokak szerint csak arra jó, hogy a vegyes fehérbort erősítse. A Tabdiban élő Kiss Sándor borász szerint érdekes, hogy nem osztják a vásárlók ezt a véleményt. Ő ugyanis palackozza, és folyamatosan hordják a vevői tőle ezt a terméket.

A rendezvényen elhangzott, hogy a nérók mellett most a legszebb bor az egyik Irsai Olivér volt, amelyen kívül a királyleánykák voltak még gyönyörűek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában