galériával

2021.11.23. 11:46

Gáspár Andrásról, az egykori honvéd vezérőrnagyról emlékeztek meg Kecskeméten

Születésének 217. évfordulóján Gáspár András egykori honvéd vezérőrnagyról, politikusról emlékeztek meg kedden a nevét viselő kecskeméti technikumban.

Hraskó István

Fotó: Hraskó István

A kecskeméti születésű Gáspár András csizmadiamester fia volt. Szülei iparos pályára szánták, de 1821-ben tudtuk nélkül belépett a hadseregbe. Közhuszárként szolgált, majd a 48-as szabadságharcban, a móri ütközetben Perczel Mór hadtestének egyik hadosztályparancsnokaként vett részt. Az 1849. április 2-ai hatvani ütközetben győzelmet aratott Schlik császári altábornagy hadteste fölött, ezért vezérőrnaggyá léptették elő. Az aradi vértanúk perében a hadbíróság tíz év várfogságra ítélte.

A technikumban tartott keddi megemlékezésen részt vett Gaál József alpolgármester, Sztachó-Pekáry István önkormányzati képviselő, Ignácz Bence, a Kecskeméti Szakképzési Centrum főigazgatója, és érkezett egy küldöttség Hatvan városából is, Lestyán Balázs alpolgármesterrel és a Gáspár András Bajtársi Egyesülettel. A megemlékezést koszorúzás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában