frissítve galériával

2021.11.04. 17:25

Fogadalmat tettek a honvédkadétok Kiskunhalason

Ünnepélyes kertek között tettek fogadalmat a honvédkadétok a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikumban csütörtök délelőtt. Az eseményen az augusztus végén, Kecskeméten megrendezett Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón résztvevő tizedik évfolyamos honvédkadétoknak, kiemelkedő helytállásukat megköszönve adott át elismeréseket dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka.

Pozsgai Ákos

a20211104_honved_kadet_fogadalomtetel_halas_PA_PN

Fotó: Pozsgai Ákos

A Honvéd Kadét Program 2017-ben jött létre, felváltva, kiegészítve és jelentősen újra értelmezve a honvédelmi tárca korábbi pályaorientációs programját. A program a Honvédelmi Minisztérium által támogatott, a középiskolákban megvalósított emelt szintű honvédelmi nevelési tevékenység, amely tanórai és szabadidős elemeket egyaránt tartalmaz.

A Dékáni kadétképzés elindításával Kiskunhalas visszakerült a Magyar Honvédség utánpótlásnevelésének térképére

– hangoztatta Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója. A kiskunhalasi intézmény az elsők között csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz, amelyben azok a középiskolák vehetnek részt, amelyek többek között vállalják, hogy együttműködési megállapodást kötnek a Magyar Honvédség egyik, számukra kijelölt szervezetével, valamint a Honvédelmi Sportszövetséggel.

Ezáltal az oktatási intézmények szakmai támogatásban, pedagógus továbbképzési programban, valamint mentorálási segítségben részesülnek. A programnak jelenleg az ország 70 településén 95 partneriskolája van, és a 2021/2022-es tanévben már 4618 diák vesz részt a képzésben.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy előtt tettek fogadalmat a kadétok
Fotó: Pozsgai Ákos

A fiatalok, szülői hozzájárulással saját döntésük alapján vesznek részt a különböző rendezvényeken, programokon, részesülnek különböző képzésekben. Ugyanakkor azokból hátrányok nélkül léphetnek ki, továbbá nincs kötelezettségük a tanulmányaikat követően katonai szolgálati viszony létesítésére, vagyis a honvédelmi nevelés nem jelent katonai toborzást, kiképzést.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő felemelőnek nevezte, hogy vannak, akik már pályakezdőként fogadalmat tesznek a hazájuk védelmére, szűkebb közösségük szolgálatára. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a fiatalok a Honvéd Kadét Program keretében olyan piacképes tudást szerezhetnek, amellyel a későbbi életük során a civil életben is jó eséllyel tudnak majd elhelyezkedni.

– Ami Kiskunhalason történik a Dékáni Árpád Technikumban, az több mint önbizalomra ad okot, példa lehet az egész országban

– fogalmazott ünnepi köszöntőjében Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, aki szerint a halasi kadétképzés példa arra, hogy azok az értékek, amit a magyar katona képvisel évszázadok óta, annak igenis van helye a 21. században. Hozzátette: rajtunk, felnőtteken múlik, hogy mit és hogyan tanítunk a fiataloknak. A legfontosabb, hogy azok az értékek, amiben hiszünk, beférkőzzenek a fiatalok tudatába, legyenek egészségesebbek, okosabbak, tanulják meg, hogy lehet másokért dolgozni, hogy lehetünk közösen erősebbek, ügyesebbek, mert akkor Magyarországnak sokáig jó dolga lesz nemcsak Európában, hanem az egész világon.

A fogadalom szövegét Antóni Noémi, 9/c osztályos kadét mondta elő
Fotó: Pozsgai Ákos

A Magyar Honvédség parancsnoka előtt tettek fogadalmat a kiskunhalasi kadétok, a fogadalom szövegét Antóni Noémi, 9/c osztályos kadét mondta elő a társai előtt. Az ünnepélyes fogadalomtételt követően Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Kecskeméten megrendezett Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón résztvevő több, tizedik évfolyamos honvéd kadétja, valamint tanáraik részére, kiemelkedő helytállásukat megköszönve adott át elismeréseket.

A nap folyamán a kadétok motivációs előadáson is részt vettek, ahol a Magyar Honvédség Sportszázad eredményes katonasportolóival találkozhattak. Kovács Sarolta őrmester, öttusázó olimpiai bronzérmes, Siklósi Gergely őrmester, bárbajtőr világbajnok, olimpiai ezüstérmes Európa-bajnoki bronzérmes, valamint Krizsán Szabolcs százados, korábbi cselgáncsozó, a Magyar Honvédség Sportszázad parancsnoka tartott előadást a fiataloknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában