beruházás

2021.11.08. 13:55

Fejlesztik a turizmust Bácsalmáson

Befejezéséhez közeledik az a 370 millió forintos beruházás, melynek köszönhetően egy komplex, látogatóbarát turisztikai fejlesztést valósítanak meg a bácskai városban.

Juhász Jenő

Fotó: Juhász Jenő

Megtartották a projekt sajtónyilvános bemutatását és a helyszínek bejárását. Németh Balázs polgármester elmondta, hogy kettő blokkban (természeti és épített környezet), hat helyszínen végeznek turisztikai fejlesztéseket. A beruházások részben a település központjában (volt Gyűjtemények háza, kékfestő szomszédságában és a Kossuth parkban), másik része külterületen (Sós-tó, volt rakétakilövő és a horgásztó) valósulnak meg.

A kivitelezés készültségi foka most 75 százalékosnak mondható. Év végére szeretnének végezni a munkálatokkal, majd ezt követően fognak hozzá a kiállítási anyagok összeállításához és átrendezéséhez.

Említést tett arról is, hogy nem kis feladatot fog majd jelenteni az új létesítmények fenntartása és üzemeltetése, ami esetleg jelentősebb anyagi kiadásokkal is járhat.

Éppen ezért keresik a legjobb megoldásokat, s most ezeken a feladatokon is munkálkodnak. Némethné Légrády Kinga, a Bácsalmási Turisztikai Információs Központ vezetője a helyszíni bejárás során részletes tájékoztatást adott az épületek történetéről, az átalakított és az új létesítmények berendezéséről, illetve a kitűzött célok megvalósításáról.

A Siskovics-kúriánál (Hősök tere 7.) egy látogatóközpont lesz a Bácsalmás város 19. századi megalakulását bemutató kiállítással. A kékfestő műhely szomszédságában tájházat és régészeti emlékparkot alakítanak ki, ahol a bácsalmási sváb és bunyevác hagyományok kerülnek bemutatásra.

A Kossuth park élmény­tanösvényét mesebeli figurák és interaktív táblák díszítik, valamint egy emelt földszintes játéktér is helyet kapott a park tisztásán. A Sós-tó tanösvényen a látogatók megismerhetik a szikes tó keletkezését, hasznosításának a történetét és egyedi élővilágát. A bácsalmási ökoturisztikai látogatóközpontot a volt rakétakilövőnél alakítják ki. Az ide látogató vendégek és a kerékpározók megismerhetik a Felső-Bácska Homokhát Natúrpark bácskai részének természeti és kulturális örökségi értékeit.

A látogatóközpont szomszédságában, a volt halnevelde vadregényes területén pedig egy szemléletformáló tanösvény valósul meg.

Fotó: Juhász Jenő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában