felújítás

2021.11.13. 15:28

Értékes hangszerhez jutott a kunszentmiklósi református gyülekezet

Régi pompájában tündököl ismét a kunszentmiklósi református templom orgonája. A 113 éves hangszer felújítása a napokban fejeződött be.

Gulyás Sándor

Orgonafelújítás Kunszentmiklós Bács-kiskun Megye Petőfi Népe Gulyás Sándor 2021611/10 Pintér Gyula református lelkész

Fotó: Mediaworks

A hagyomány szerint a helyi református közösség első sövénytemploma az 1600-as évek elején épült. Többszöri átépítés után az épület 1820-ban nyerte el végleges formáját. Ekkor került helyére az új harang, az óraszerkezet a számlapokkal és az orgona. A hangszer kilencven évig szolgálta a gyülekezet igényeit. Baksay Sándor lelkész, püspök 1891 és 1911 között alakíttatta ki a háromtimpanonos bejáratot, a mai formájára építtette újjá a toronysisakot, köveztette ki a templom környékét, valamint új orgonát állíttatott be a régi helyére.

Kultúrkincs

A pécsi orgona- és harmóniumgyárat 1867-ben alapította Angster József. A neves hangszerkészítő és fiai, Emil és Oszkár keze közül nyolc évtized alatt 1300 orgona és 3600 harmónium került ki. A hangszerek értékes kultúrkincsek, a magyar iparművészet remekei, melyek ma is alkalmasak a legmagasabb művészi igények kiszolgálására. A felújított orgona az AerisOrgona Kft.-nek és vezetőjének, Faragó Attilának munkáját, szakértelmét és elhivatottságát dicséri.

– Az új orgona a pécsi Angster József-műhelyből került ki száztizenhárom évvel ezelőtt. A húszregiszteres, két­manuálos, pneumatikus rendszerű hangszer több átalakításon esett át. Kétszer rekvirálták el az ónból készült sípokat, a fújtatókat az ötvenes években elektromosra cserélték. A hetvenes években a rendszert is átalakították. Az orgona teljes körű felújítása 2014-ben kezdődött meg, ami pénz hiányában három részletben valósult meg. A hangszerre az elmúlt hét esztendőben harminckétmillió forintot költöttünk – mondta el lapunk érdeklődésére Pintér Gyula református lelkész.

Az orgonafelújítás költségei­nek előteremtése komoly erőfeszítést igényelt. Második elődöm, Csákay Gyula, holland kapcsolatai révén gyűjtött némi pénzt a hangszer rekonstrukciójára, majd később a pályázati sikereknek és az adományozóknak köszönhetően elindulhatott a munka.

– Célkitűzésünk az volt, hogy megőrizzük az utókornak ezt a hozzáértő szakemberek által is rendkívül értékesnek tartott hangszert. A felújítás utolsó szakaszában a pályázati támogatáson túl még nyolcmillió forintot költöttünk az Angster-féle orgonára. A munkát jelentősen megnehezítette az az igény, hogy a felújítás ideje alatt is használni tudjuk a zeneszerszámot – fogalmazott Pintér Gyula.

A hangszer szinte minden egyes elemét rendbe kellett hozni. A fából készült részeket szútalanítani, a pneumatikus rendszert megújítani, a bádogsípokat ónból készültre cserélni. Egyedül az orgonaszekrényhez nem nyúltak, megőrizve a hangszer patináját.

A jövő év tavaszán már a nagyközönség is élvezheti a megújult orgona hangját – mondta Pintér Gyula
Fotó: Gulyás Sándor

– A felújítás után egy rendkívül szép és értékes hangszerrel gyarapodott a kunszentmiklósi református templom. A hangszert elsőként a reformáció előes­téjén megtartott hálaadó istentiszteleten dr. Méhes Balázs orgonaművész szólaltatta meg – aki szakértő segítségével maga is közreműködött az orgona felújításában. A jövő év tavaszán már a nagyközönség is élvezheti a megújult orgona hangját, amennyiben igény lesz rá, akár rendszeres koncertek alkalmával – mondta Pintér Gyula református lelkész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában