Döntött a kecskeméti közgyűlés az oltás kötelező felvételének kérdésében

Rendkívüli ülésen döntött csütörtökön a kecskeméti közgyűlés arról, legyen-e kötelező az oltás az önkormányzati cégeknél, intézményeknél. Az ellenzék szavazás előtt kivonult egyeztetni.

Hraskó István

Fotó: Hraskó István

Mint ismert, a kormány múlt heti védelmi intézkedései szerint az önkormányzati szférában a polgármesteri hivatalok és önkormányzati fenntartású intézmények – tipikusan a bölcsődék, óvodák, idősotthonok, könyvtárak, művelődési házak, múzeumok, színházak, plusz Kecskeméten a Városrendészet – esetén a polgármester dönthet arról, hogy előírja-e a foglalkoztatottaknak a Covid elleni védőoltás kötelező felvételét. A település tulajdonában lévő gazdasági társaságoknál – a megyeszékhelyen ilyen nagyobb cég a Városüzemeltetési Nonprofit Kft., a Bácsvíz, a Termostar, a KeKo, a Hírös Agóra, a Kecskeméti Televízió, a Kik-For, a Hírös Sport, a piacfenntartó – viszont a munkáltató, vagyis a cégvezető dönt, kötelezővé teszi-e a vakcinát munkatársainak vagy sem, a képviselő-testület csak javaslatot tehet az ügyvezetőnek, igazgatónak. Ugyanez a helyzet még az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságával, az ESZII-vel is.

Rendkívüli ülést hívtak össze

Csütörtökre rendkívüli közgyűlést hívtak össze a témában, a testület ezúttal a Hírös Agóra egyik termében ült össze. Az előterjesztés a cégek és az intézmények tekintetében is két-két döntési verziót tartalmazott. Az „A” változatok lényege, hogy a közgyűlés nem javasolja a polgármesternek, hogy rendelje el az intézményeknél a kötelező oltást, és ugyanezt tanácsolja az önkormányzati cégek vezetőinek is. Ehelyett inkább arra koncentrálnak, hogy az oltatlan kollégákat az üzemorvos meggyőzze az oltás fontosságáról, hatékonyságáról, igény esetén megszervezzék a vakcina felvételét, és akinél ez lehetséges, az oltás elől elzárkózó munkatársaknak biztosítsák az otthoni munkavégzés lehetőségét. Az előterjesztések „B” változata pedig arról szólt, hogy a városi cégek vezetői, valamint a polgármester rendeljék el a vállalatoknál illetve az intézményeknél az oltást.

A közgyűlési anyagokból egyébként kiderül, hogy az önkormányzati cégeknél összességében 81 százalékos az átoltottság (hol több, hol kevesebb, a Városüzemeltetési Kft.-nél a legalacsonyabb, 56 százalékos), míg a bölcsődéknél 67, az óvodáknál nagyjából 70 százalékos, a Margaréta Otthonnál 73, a Polgármesteri Hivatalban 82, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színháznál pedig 90 százalékos.

Szakembereket is megkérdeztek

Mielőtt az előterjesztésekről megindult volna a vita, két felkért háziorvos és az ESZII vezetője adott tájékoztatást a jelenlegi járványhelyzetről. Dr. Móczár Csaba felnőtt háziorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy míg például Spanyolországban a 65 év fölöttiek gyakorlatilag 100 százaléka felvette a második oltást is, nálunk ez az arány jóval alacsonyabb, kevesebb, mint 70 százalék, véleménye szerint ezen kellene nagyon javítani, az idősebbek körében még inkább népszerűsíteni az oltást.

Móczár Csaba hangsúlyozta a maszkhasználat fontosságát is,

amely például a buszon nagymértékben tudja csökkenteni a vírus terjedését. Szerinte már a boltokban is nagyon időszerű lenne kötelezően viselni. Egyúttal tolmácsolta a többi háziorvos kérését is, hogy a lázas betegek először telefonáljanak, és ne egyből a rendelésre menjenek.

Dr. Szentannay Judit, házi gyermekorvos a delta variáns veszélyességéről beszélt, azaz hogy kétszer-háromszor több beteg kerülhet kórházba, mint korábban. Megemlítette azt is, hogy a betegek egyharmada tünetmentes, és a fertőzések közel 60 százalékát ők okozzák.

Mint elmondta, nagyon kell figyelni a gyerekekre,

mert sokszor nem mutatják a légúti betegségek klasszikus tüneteit, esetleg csak fáradtak, bágyadtak, de a teljes családot lefertőzhetik. Amit különösen jó tudni, a legkisebbeknél akut szövődmények is lehetnek. Szentannay Judit szerint a mostani helyzetet az is okozhatja, hogy a gyerekek az elmúlt másfél évben hónapokat töltöttek otthon, és nem elég erős az immunrendszerük a betegségekkel szemben. Kijelentette: az oltás mellett a maszk is elengedhetetlen, és az eddiginél lényegesen nagyobb fegyelmezettségre kell törekedni.

Pataki Marianntól, az ESZII vezetőjétől pedig megtudhatták a képviselők, hogy az idősotthonokban a lakók átoltottsága 86 százalékos, és az újonnan beköltözők mellett a bent lévőket is folyamatosan igyekeznek meggyőzni, hogy kérjék a vakcinát. A látogatás szigorodik, a Margaréta Otthonnál ezentúl ismét a konténerben találkozhatnak a lakók szeretteikkel, csak aki a harmadik oltást is felvette, annak a hozzátartozói mehetnek be maszkban az aulában, előre egyeztetett időpontban.

Éles vita bontakozott ki

Az már a kérdések előtt kiderült, hogy a városvezető Fidesz-KDNP frakció az „A” változatot fogja támogatni, azaz hogy az oltás ne legyen kötelező. Majd kezdődött a vita, amely egyre élesebbé vált. Dobos József, az ellenzéki Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselője úgy vélekedett: óriási baj, hogy nem időben vezették be a kötelező óvintézkedéseket. Majd Király József elmondta: nagy megtiszteltetés, hogy kikérik a véleményüket, de megkérdezte, mi indokolja, hogy a polgármester nem személyesen dönt, ahogy a kormányrendeletben szerepel. Szemereyné Pataki Klaudia erre úgy válaszolt, hogy az elmúlt másfél évben anélkül nem döntött, hogy az ellenzéknek is ne küldte volna ki észrevételezésre a határozatokat, munkacsoport értekezleteket tartott, csak a testületet nem hívhatta össze, most viszont még erre lehetőség van.

– Nagy a felelősségünk ebben a kérdésben. Ha azt mondjuk, hogy mindenki oltakozzon, azok háborodnak fel, akik nem akarnak. Ha fordítva döntünk, akkor pedig a már beoltottak, hogy miért nem lépünk. Én úgy érzem, a kormánynak kellene ebben a kérdésben dönteni, mint a legtöbb országban, nem szabadna ezt az önkormányzatokra terhelni. Nagyon sajnálom, hogy ezt a felelősséget most ránk tolták, nem pedig kormányzati hatáskörrel vállalták fel. Ebből a kérdésből jól nem lehet kijönni – vélekedett Dobos József, aki szerint az „A” változattal csak eltolják későbbre a problémát.

– Ebből a kérdésből nem jól kell kijönnünk. Nem a mi személyes sorsunk a kérdés, hanem a város összessége. Hogy Dobos úrnak ez a legfontosabb problémája, hogy vagy az egyik, vagy a másik közösség fog rá megharagudni?

Ez felelősség a miénk, és nem a kormány tette ránk, hanem a választók.

Amikor önt idejuttatták, arról szavaztak, hogy önnek felelős döntéseket kell hozni és a következményeket vállalni. Most ebben a helyzetben vagyunk. Önök kifogásolják, hogy nem vehetnek részt a döntésekben, amikor pedig részt vehetnek, akkor azt kifogásolják, hogy összeroppannak a felelősség súlya alatt – válaszolt egyből dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, aki szerint éppenséggel előnyös, hogy a kormány nem egységesen mindenkire rendeli el az oltást, hanem a helyi információk alapján a helyi közösségeknek is hagy ebben szerepet. Király József később hangsúlyozta: frakciótársa szavait félreértették, és nincs értelme helyi sajátosságokról beszélni, hiszen az emberek ide-oda utazhatnak az országban.

Egyelőre nem tették kötelezővé az oltást

A vita ezután még vagy közel fél óráig folytatódott, majd Király József öt perc szünetet kért a polgármestertől, hogy szavazás előtt a Szövetség képviselői egyeztessék álláspontjukat. A szünet után bejelentette: bár tavaly októbertől májusig csak kétszer hívták össze a testületet, bíznak abban, hogy a mostani hullámot jobban fogják országosan és helyileg is kezelni, és ezért egységesen az „A” változatot támogatja az ellenzék is.

Így végül mindkét előterjesztést egyhangúlag szavazta meg a közgyűlés, és elfogadták az ellenzéki Lejer Zoltán módosító javaslatát is. Eszerint a testület felkéri az önkormányzati cégek és intézmények vezetőit, hogy november 15-ig vizsgálják meg a járványadatok alapján az oltás esetleges elrendelésének szükségességét, és erről tájékoztassák az önkormányzatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában