bács-kiskun / frissítve galériával

2021.11.22. 19:54

Kiválóság-díjjal jutalmaztak gyermekvédelmi gondoskodásban élő diákokat

Kiváló tanulmányi eredményt elért, gondoskodásban élő diákjait díjazta hétfő délután a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara épületében.

Morva Daniella

Fotó: Morva Daniella

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató fontos feladatának tartja, hogy támogassa azokat a gondoskodásában élő gyermekeket, akik valamilyen területen példaértékű munkát végeznek. Első alkalommal a jó tanulmányi eredmény elismerése volt a céljuk, ezért az előző tanév végén felhívást írtak ki az általános iskolák felső tagozatán és a középiskolában tanuló diákjak számára. Azt kérték tőlük, amennyiben a tanév végi tanulmányi átlaguk 4-es és 5-ös között van, küldjék el bizonyítványuk másolatát.

Mint a hétfői rendezvényen elmondták, a cél az volt, hogy a jutalommal motiválják a családjukból kiemelt gyermekeket, általuk példát mutatva sorstársaiknak.

A Kiválóság-díj felhívásra összesen 372, a kritériumoknak megfelelő pályázat érkezett az ország 13 megyéjéből. Minden pályázó gyermeket díjaztak, méghozzá egyszeri rendkívüli zsebpénzzel. Bács-Kiskun megyében két helyszínen összesen 74 kiválóságot köszöntöttek. A diákok különválasztására a járványügyi helyzet miatt volt szükség, a kecskeméti díjátadón így összesen 42 gyermeket díjaztak.

Az ünnepséget Ujlaki Klaudia, a keceli II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda 5. osztályos tanulójának verse nyitotta meg, ezt követően pedig Szalai Beáta, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Észak-Magyarországi területi igazgatója gratulált a diákoknak és nevelőszüleiknek.

– Azt gondolom, megtettétek az első lépést a jövőtök felé, hiszen elindultatok egy úton. Még engem is meglepett, hogy ilyen sok díjazottunk van, hiszen az 74 Bács-Kiskun megyei tanuló nagyjából az itteni gyermekeink 20 százalékát jelenti – hangsúlyozta az igazgató. Hozzátette: tapasztalatból tudja, hogy eleinte még inkább azért tanulunk, mert azt mondják, később viszont már inkább magunkért.

Fotó: Morva Daniella

– Korábban én sem értettem, ez pontosan mit jelent. Aztán megtapasztaltam, ahogy ti is megfogjátok. Azt jelenti, a tudás, amit megszereztek, alapja lesz a jövőtöknek, a szakmátoknak, az álmaitoknak, az életeteknek! Ez kell ahhoz, hogy később egyetemre, főiskolára, vagy szakmát tanulni mehessetek. Pontosan ez motivált minket arra, hogy díjazzunk benneteket és valahogy megháláljuk, hogy ti ezt önmagatokért teszitek – fogalmazott Szalai Beáta.

Kiemelte továbbá a nevelőszülők szorgos és a mindennapokban bizony sok nehézséget tartogató munkáját, továbbá megköszönte nekik, hogy számukra is érték a tanulás, ezért mindenben támogatják a gyermekeket és szerepet játszanak a kiváló eredményeik elérésében.

Az igazgató bízik benne, hogy jövőre is minél több diákkal találkozhat a díjátadón, hiszen a szervezet nem egyszeri lehetőségnek szánta a mostanit, hanem hagyományt teremtenének.

– Az idén először kiírt pályázatunkat jövőre is meghirdetjük, ám a díjazottak körét kibővítjük. Kiváló tanulóink mellett figyelmet fordítunk a tehetséget gyermekekre, akik valamilyen sportágban, művészeti tevékenységben kiemelkedően teljesítenek, vagy aktívan részt vesznek közösségük életében, segítik, támogatják őket.

A rendezvény folytatásaként, a tanulással kapcsolatos gondolatait a díjazottak nevében Farkas Anna, a Kalocsai Szent István Gimnázium végzős tanulója mondta el. Őt követte Csengődi Róza, az akasztói Kunszt József Katolikus Általános Iskola diáka, aki egy francia klarinétművész darabját adta elő.

A díjakat Pál Hortenzia főigazgató, Szalai Beáta területi igazgató, továbbá Zsuboriné Kovács Mária, a Bács-Kiskun megyei nevelőszülői hálózat szakmai vezetője adta át. Az átadó után két táncospár lépett a parkettre, Horváth Liza és Papp Gergő, valamint Veréb Andor és Patai Maja személyében. Produkciójukat követően megtudtuk, hogy Gergőt egy évesen fogadták örökbe a kecskeméti gyermekotthonból, immáron pedig már 12 éve táncol egy sportegyesületnél. Andor szintén 12 éves táncol, ő nevelőszülői családban nevelkedett.

A rendezvényt egy különleges közös fotózás zárta. Egyesével szólították a díjazott diákokat, majd mindenki választhatott egy pozitív üzenetet tartalmazó lufit, ezzel is jelképezve azokat az értékeket, amelyet ezek a gyerekek és az őket segítő nevelőszülők képviselnek.

Vanda magáért és céljai elérése érdekében tanul

Ujlaki Vanda, a Kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnázium és Kollégium kilencedikes diákja a díjátadó miatt utazott Kecskemétre nevelőszülőjével. Kiváló tanulmányi eredményéért ugyanis idén őt is díjazzák. – Korábban nagyon gyenge volt a tanulmányi eredményem, de amikor nevelőszülőkhöz kerültem, sok segítséget kaptam. Most 4,4 körüli az átlagom és ezt szeretném is tovább vinni, mert egyetemre készülök. Szeretnék korai fejlesztéssel foglalkozni, mert a két kisgyereken, akik nálunk éltek, mielőtt örökbe fogadták őket, nagyon sokat segített ezek a fejlesztő terápiák. Ez inspirált engem – mondta Vanda.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában