közlekedés

2021.11.03. 06:55

Biztonságossá válik a jánoshalmi útkereszteződés

Megkezdődött a Kiskunhalas–Baja és a Mélykút–Hajós utak kereszteződésében a közlekedési lámpák felszerelése. A lakosság részéről felmerülő igényt kielégítve, a város vezetésének kezdeményezésére elindult munkálatok kivitelezését a Magyar Közút Nonprofit Zrt. mint az út tulajdonosa felügyeli – közölte Czeller Zoltán polgármester.

Pozsgai Ákos

a20211102_kozlekedesilampa_janoshalma_PA_PN

Fotó: Pozsgai Ákos

A jelzőlámpás vagy körforgalmas kereszteződés kialakítását azt követően kezdeményezte a város, hogy még egy 2020. december közepén történt közlekedési baleset kapcsán – amikor két kisgyermek is megsérült – ismét fellángoltak az indulatok, hogy rendkívül balesetveszélyes az említett útkereszteződés és biztonságosabbá kellene tenni.

Habár a Központi Statisztikai Hivatal adatai nem támasztották alá, hogy baleset-veszélyesebb lenne a hely, mint bármely más kereszteződés – 2016–2020 között összesen 5 baleset történt a helyszínen, ebből 2 súlyos, három könnyű, halálos baleset pedig egyszer sem volt, 2019-ben pedig egyszer sem sérült meg senki –, mégis, aki próbált már kihajtani a Dózsa György út felől bármely irányba is – a szemközti ház sarkára felszerelt közlekedési tükröt is segítségül véve –, az tapasztalhatta, hogy csak rendkívül óvatosan tudja megtenni egy neve elhallgatását kérő helyi lakos szerint.

Czeller Zoltán polgármester közösségi oldalán kezdeményezett aláírásgyűjtést arról, hogy a város lakói elmondják véleményüket: körforgalmat vagy közlekedési lámpát szeretnének ebbe a kereszteződésbe.

A város vezetése a korábbi években több alkalommal is tárgyalásokat folytatott az úttest tulajdonosával, a Magyar Közút képviselőivel a veszélyes közlekedési csomópont felújítására vonatkozóan.

A tárgyalások eredményeképpen két elképzelés is körvonalazódott, közlekedési jelzőlámpa felszerelése, vagy körforgalom kiépítése. A lakosok február 28-áig nyilváníthattak véleményt a városházán elérhető aláírásgyűjtő íven. A lámpás csomópontra 16 fő, míg a körforgalom kialakítására 98 fő aláírása gyűlt össze.

A Kiskunhalas–Baja és a Mélykút–Hajós utak kereszteződésében közlekedési lámpákat szerelnek fel
Fotó: Pozsgai Ákos

A körforgalom kiépítéséhez a Magyar Közút szakemberei szerint azonban az évek óta és jelenleg is üresen álló volt könyvtárat, illetve a Bajai úton vele szemben lévő épületeket el kellett volna bontani. Ráadásul a helyi lokálpatrióták is lendületbe jöttek, akik úgy vélik, hogy a bontani tervezett házak külön-külön százévesek. Szerintük az egyik már 1790-ben szerepelt az Országos Levéltár adatai alapján a kincstári ingatlanok összeírásában, és még a rendszerváltás előtt helyi védelmet kapott, míg a másik saroképület is hasonlóan értékes helytörténeti szempontból.

Nem kellett bontani

Végül a jelzőlámpás megoldásnál maradtak a szakemberek, amely olcsóbb is és épületeket sem kellett hozzá bontani. Az átalakítási munkálatok az elmúlt napokban kezdődtek meg a forgalmas kereszteződésben, a gyalogátkelőket és az út közepén lévő terelőszigetet is átalakítják. Az útépítési és szerelési munkálatok ideje alatt a szóban forgó útkereszteződést érdemes különös figyelemmel megközelíteni, a munkálatok várhatóan egy hónapig tartanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában