galériával

2021.11.12. 20:00

Az olasz-magyar kapcsolatot erősíti a kecskeméti gasztronómiai fesztivál

Kecskemét ad otthont az első alkalommal megrendezett Olasz-magyar gasztronómiai fesztiválnak a Hírös Agóra Kulturális Központban. A pénteken és szombaton zajló eseményt a Gróf Széchenyi Család és az Olasz Kereskedelmi Iparkamara között létrejött együttműködés hívta életre.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

A kóstolók és koncertek mellett csütörtökön tartották az élelmiszerbiztonság témáját, valamint az olasz és magyar gasztronómia sajátosságait és tradícióit bemutató Földtől az asztalig című konferenciát. Az esemény célja az olasz-magyar nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok erősítése, a két nemzet mezőgazdaságának és gasztronómiájának bemutatása, illetve Olaszország és Magyarország szakképzési rendszereinek bemutatása.

A rendezvényt Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár nyitotta meg. Beszédében kitért arra, hogy egy idén májusban hozott rendelet jelentősen növeli a kistermelők mozgásterét: áruikat már nem csak az előállítástól számított 40 kilométeres körben értékesíthetik, hanem Budapesten kívül bárhol máshol. Ez alól kivételt képeznek a friss húsok. Elmondta, hogy a kiskereskedelmi üzletek polcán 70 százalékban hazai termékekkel találkozhatnak a vásárlók.

A közétkeztetésre vonatkozó rendelkezésről elmondta, a hazai közétkeztetésben januártól már 60 százalékosnak kell lennie a hazai termékek arányának, míg 2022 januárjától egy 80 százalékra nő. Háttérintézményével, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH) kapcsolatban kitért arra, hogy hazánkban tizennyolcféle olasz mascarpone sajt van forgalomban és az összeset ellenőrizték a szakemberek, nagyon jó tapasztalatokat szerezve minőségükkel kapcsolatban.

Gaál József, Kecskemét alpolgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy az utóbbi években világossá vált, hogy a magyar föld is az olaszhoz hasonló minőségű étkezési alapanyagokat nyújt, valamint a szakemberek is magas szinten dolgozzák fel és készítik el ezeket – csupán a marketingben van lemaradásunk, amit fejleszteni kell.

Emlékeztetett, hogy az olasz piacokon nem csak alapanyagok, hanem helyi készítmények (tészták, olajok, stb.) is kaphatók, ami a hazai piacok eddig kiaknázatlan lehetősége.

Ehhez támogatást nyújt a kormány és az Agrárkamara is, ami összefogja a termelőket. Az alpolgármester szerint stratégiai kérdés, hogy a térségben az élelmiszer-feldolgozást támogassák.

Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kuratóriumi elnöke és az Olasz Kerekedelmi Iparkamara elnökségi tagja köszöntőjében elmondta, hogy idén Széchenyi István születésének 230. évfordulója van, ezért a család Széchenyi emlékévet hirdetett. Munkája során szembesült azzal, hogy sok olasz termelő, vállalkozó dolgozik hazánkban és alapítványuk az olasz kamarával együttműködésben bemutatja munkásságukat.

Süle Katalin, a Nemzeti Agrárkamara általános mezőgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke beszédében kihangsúlyozta: hazánkban kiváló alapanyagokból kiváló minőségű ételek készülnek.

Ez a világviszonylatban is kiemelkedően szigorú élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzéseknek is köszönhető.

A két nap alatt a termelői kiállítások mellett látványfőzések, kóstolók, pódiumbeszélgetés, Fásy Ádám- és Varga Viktor koncertek, az Egy Csepp Tűz Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Kecskeméti HIvatásos Tűzoltóság bemutatói várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában