korszerűsítés

2021.11.10. 17:25

Átadták a megújult solti szennyvíztisztító telepet

Ünnepélyes keretek között tartották meg szerdán a Soltot érintő Közép-, és Kelet- Magyarországi Szennyvízelvezetési és kezelés fejlesztési projekt sajtónyilvános zárórendezvényét.

Gulyás Sándor

Szennyvíztelep átadó Solt Bűács-Kiskun Megye Petőfi Népe Gulyás Sándor 2021/11/10

Fotó: Gulyás Sándor

Solt városa a felszín alatti víz állapota szempontjából fokozottan érzékeny területen fekszik. A meglévő szennyvíztisztító telep technológiája korszerűtlennek bizonyult, ezért környezetvédelmi és környezet-egészségügyi szempontból egyaránt szükségessé vált a szennyvíztisztító telep korszerűsítése. A mintegy 2,5 milliárd forintos projekt keretében, a szennyvíztisztító telep korszerűsítése mellett kiépült egy szállítóvezeték, ami az Alsó-Duna-völgyi Vízügy Hatóság határozata alapján, a tisztított szennyvizet a Dunába juttatja.

– A beruházást követően a városban és a település határában működő fehérjefeldolgozó üzemben keletkezett megtisztított szennyvizet, majdhogy nem ivóvíz minőségben tudjuk bevezetni a Duna sodorvonalába. A megfelelően kialakított rendszerrel a lakosság biztonságos szennyvízellátása is megoldottá vált, javítva az itt élők komfortérzetét, életminőségét.

Az összkomfortos lakókörnyezet elősegíti a települések lakosságmegtartó képességét

– mondta el köszöntőjében Németh István polgármester.

Szennyvíztelep korszerűsítése környezetvédelmi és környezet-egészségügyi szempontból is szükséges volt
Fotó: Gulyás Sándor

A létesítmény megújítása gazdasági és társadalmi szempontból is elengedhetetlen volt. – A próbaüzem alatt megújult létesítmény jól bizonyított. A mechanikai és biológiai tisztítási fokozat alkalmas arra, hogy a Dunára előírt paramétereket biztosítsa. A tisztított szennyvíz megfelel valamennyi előírt értékhatárnak. Amennyiben ezt a műszaki színvonalat hosszútávon meg tudjuk tartani, a megújult szennyvíztisztító telep sok évig kielégíti a lakosság és az ipar igényeit – foglalta össze a projekt lényegét Szigeti Attila műszaki igazgató.

Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője beszédében a kormány környezetvédelmi intézkedéseit, eredményeit emelte ki, melyre jelentős európai uniós és saját források állnak rendelkezésre.

Fotó: Gulyás Sándor

– A solti szennyíztelep megújításának, valamint a szállítóvezeték kiépítésének kiemelkedő szerepe van a város életében. A fejlesztések után megnyugtató környezetvédelmi helyzet alakult ki a településen, ami a befektetők számára a megbízható gazdasági, befektetési környezetet kínál. Az új létesítmény kapacitását tekintve alkalmas szomszédos Dunaegyháza lakossági szennyízkezelésének megoldására. A projekt előkészítése folyamatban van – emelte ki beszédében Font Sándor.

A fejlesztésnek köszönhetően a megújult solti szennyvíztisztító telep üzemeltethetősége gazdaságosabbá válik, így az erre szánt költségek jelentősen csökkenni fognak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában