beruházások

2021.11.05. 17:25

Átadták a legújabb fejlesztéseket Érsekcsanádon

Közel 100 millió forint összértékű beruházásokat adtak át pénteken délelőtt a Csuka Zsigmond Művelődési Háznál. Felső Róbert polgármester ismertette, pontosan milyen fejlesztéseket valósították meg a településen.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

Mint megtudtuk, a Magyar Falu Program 20 millió forintos támogatásából újulhatott meg a Csuka Zsigmond Művelődési Ház épülete, a tető felújítására újabb 15 millió forintot nyertek, amit 13 millió forint önerővel egészítettek ki. További ötmillió forint támogatást pedig a hang-és fénytechnikai berendezések beszerzésére fordíthattak.

Emellett az önkormányzat egy száz négyzetméteres tárolót épített a művelődési ház udvarán, a LEADER-program pályázatán elnyert közel 17 millió forintos támogatásból, amelyre Bogyiszlóval közösen pályázott Érsekcsanád. Bogyiszló rendezvénysátrat vásárolt, ezeket használják majd a két település közös rendezvényein. Ezen felül a Hunyadi utca is megújult Érsekcsanádon, 20 millió forint pályázati forrásból és 3 millió forint önerőből.

– Egy ilyen átadás mindig emeli a fényét annak a munkának, amit egy pályázatba kell beletenni. Nagyon sokan nem is tudják, hogy egy pályázat hány év. A most elkészült tároló tervezését 2017-ben kezdtük. A mostani átadás egy fontos stratégia megvalósulása.

Amikor elfogadtuk a település fejlesztési koncepcióját, akkor az volt a cél, hogy legyen Érsekcsanád egy olyan hely, ahol nem csökken a lakosság száma, ahol nagyon jók a közszolgáltatások és a közbiztonság, valamint erős a helyi identitás

– hangsúlyozta Felső Róbert polgármester. Hozzátette továbbá, ahhoz, hogy erős legyen a helyi identitás, kellenek a közösségi terek is. Az egyik ilyen közösségi terük pedig a tavaly átadott könyvtár, amit közel 100 millió forintból újítottak fel.

Balról jobbra: Felső Róbert, Rigó Erzsébet, Szabados Csaba, és Zsigó Róbert avatták fel a tárolót
Fotó: Márton Anna

Az átadáson jelen volt Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője, aki köszöntőjében hangsúlyozta, azért dolgoznak, hogy az adott településen, jelen esetben Érsekcsanádon, jobb legyen élni, lehetőség szerint ne menjenek el innen az emberek, hanem érezzék otthon magukat.

– Azt gondolom, hogy az átadás nem arról szól, hogy átvágjuk a szalagot, hanem egy ünnep is, megbecsülés, mert nagyon sok ember munkája van benne egy-egy felújításban, sikeres pályázatban. Sokan dolgoznak, kell hozzá ötlet, akarat, támogatás. El kell végezni a munkát, utána a papírmunkát, és használatba is kell venni.

Minden ilyen átadás azok előtt is tiszteleg, akik ezeket a munkákat elvégezték. Ezt a munkát érdemes és illik is minden esetben megköszönni

– fogalmazott Zsigó Róbert.

Fotó: Márton Anna

Mint említette, ha egy utat építünk, akkor arról van szó, hogy akik erre közlekednek biztonsággal tudják megtenni, ha egy orvosi rendelőt, azt azért tesszük, hogy ott meg tudják gyógyítani a helyieket, ha egy művelődési házat fejlesztünk, azt azért tesszük, hogy azok a civilszervezetek, akik itt tartják tevékenységüket, megfelelő körülmények között tudjanak működni.

– Azért dolgozunk, hogy akik itt élnek, érezzék magukénak a települést, mert bármilyen települést fejleszteni nem a polgármester tud, nem a képviselő, nem a falubeliek, hanem együtt, közösen tehetik ezt meg. Látszik is, Érsekcsanádon valóban büszkék az elért értékekre, és kívánom, hogy legyenek is azok az eredményeikre, a munkára amit elvégeztek. Ha a továbbiakban ehhez a munkához szükség van az én segítségemre, akkor állok rendelkezésre – hangsúlyozta az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában