galériával

2021.11.19. 16:34

Árpád-házi Szent Erzsébetre emlékeztek a kecskeméti wojtylások

Erzsébet napon emlékeztek meg Árpád-házi Szent Erzsébetről, II. András és Merániai Gertrúd hercegnő harmadik gyermekéről a kecskeméti Wojtyla Barátság Központban, a szokásos déli ebédosztás előtt.

Morva Daniella

Fotó: Morva Daniella

Az eseményen elsőként Farkas P. József igazgató szólt néhány szóban arról, hálásnak kell lennünk, amiért az Úr olyan embereket adott nekünk, mint Szent Erzsébet, továbbá kiemelte, milyen fontos, hogy az emberek támogassák és segítsék egymást. Ezt követően Farkas Pál programszervező munkatárs röviden felidézett néhányat az Erzsébethez köthető legendákból, életútját hosszasan pedig Lévai Jánosné tanácsnok, önkormányzati képviselő ismertette.

– Köszönöm igazgató úrnak, munkatársainak és önöknek, a Karol Wojtyla Barátság Központ nagy családjának, hogy összetartoznak, összetartanak és fontos számukra az ünneplés. Fontos, hogy különböztessük meg az ünnepeket a hétköznapoktól. Köszönöm igazgató úrnak, hogy mindig olyan rendezvényeket szervez, amelyekből önök épülnek, okosodnak és a hétköznapokban a hitüket erősíti – zárta le beszédét Lévai Jánosné.

Fotó: Morva Daniella
Fotó: Morva Daniella

Szavait Hajagos Csaba történész, a Kecskeméti Katona József Múzeum osztályvezetője egészítette ki. Főként arról beszélt, miként jelenik meg a magyar néplélekben Árpád-házi Szent Erzsébet élete, illetve öröksége. Ezt követően a Wojtyla sorsközösség Erzsébet keresztnevű tagjai egy-egy rózsaszálat vehettek át.

Az esemény folytatásaként Farkasné Pásztor Jolántól, a karitatív létesítmény társalapítójától megtudhatták az ünneplők, hogy lányuk, Farkas Ágnes a sporttársai körében adományokat gyűjt az elesettek javára, méghozzá Szent Erzsébet-kosarak formájában. 15 éves hagyomány már, hogy a Wojtyla központ ezeket vállalkozóknak küldi el, akiket arra kérnek, küldjenek vissza egy finomságokkal teli nagy kosarat a népkonyha épületébe, hogy azzal megajándékozhassák a rászorulókat karácsonykor.

A wojtylások végül egy Szent Erzsébetről szóló népi himnusszal színesítették a programot, majd Farkas Pál bejelentette, hogy a rászorulók mostani ebédjét Benkovics Lajos, a 48 Étterem és Bár tulajdonosa ajánlotta fel, a rendkívül gazdag menü mellé pedig különféle ízesítésű rétest ajándékozott a nehézsorsú emberek részére dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában