workshop

2021.11.24. 13:55

A szociális ellátás gondjait és lehetőségeit beszélték át Kecskeméten

A kecskeméti szociális ellátó szféra területén tevékenykedő intézmények, civil szervezetek és egyházak képviselői tartottak szerdán megbeszélést a Városi Szociális Közalapítvány meghívására.

Hraskó István

Kecskemét Közösen, felelőséggel egymásért címmel Szociális workshop Városi Szociális Közalapítvány szervezésében. Beszédet mond Horváth Attiláné a Városi Szociális Közalapítvány elnöke. Jelen van Engert Jakabné(b) alpolgármester

Fotó: Bús Csaba

Horváth Attiláné, a közalapítvány elnöke elmondta: 2,4 millió forintot nyertek el uniós pályázaton egy jövő szeptemberre tervezett szociális-egészség konferencia megrendezésére. A szerdai workshop, tanácskozás ennek az előkészítését szolgálta, hogy az egyes területek szakemberei az általuk látott-ismert problémákat, tapasztalatokat osszák meg egymással, és közösen próbáljanak meg ezekre megoldásokat találni.

Beszédet mondott Horváth Attiláné a Városi Szociális Közalapítvány elnöke
Fotó: Bús Csaba

– Úgy gondolom, hogy Kecskeméten nagyon jó a helyzet a szociális ellátás terén, a városvezetés, az intézmények, civil szervezetek, egyházak mindent megtesznek. Azonban így is számos gond is felmerül, ezért fontos, hogy ezekről beszéljünk és igyekezzünk jobbá tenni az ellátást – hangsúlyozta Horváth Attiláné. Hozzátette: vannak olyan problémák, amelyek évtizedek óta halmozódnak, ezeket nyilván nem lehet egyik napról a másikra megszüntetni.

Kérdésünkre elmondta: igen sok rászoruló, elesett személy van a látókörükben, akik anyagi gondok, betegség vagy az egyedüllét miatt vannak nehéz helyzetben, rendkívül rossz körülmények között élnek – segítséget azonban nem tudnak kitől kérni, esetleg nincsenek azzal tisztában, kitől lehetne. Rajtuk is szeretnének segíteni. A polgármester a Városrendészetet bízta meg, hogy derítsék fel a főleg tanyákon mély szegénységben élőket, a külterületi szolgálat rendszeresen végzi is ezt a munkát. A segítséget kérő-elfogadó személyekről aztán eljuttatják az információkat a közalapítványnak és a városrészben működő polgárőr-egyesületeknek, így gyorsabban és hatékonyabban érkezhet a rászorulóknak akár a tűzifa, akár a ruha vagy az élelem.

A Városi Szociális Közalapítvány munkájának jelentős részét teszi ki a tűzifa-támogatások pályáztatása, szétosztása. Horváth Attiláné ezzel kapcsolatban kiemelte: sajnos kérésük ellenére sokan csak késő ősszel-télen adják be kérelmüket, így nem tudják időben teljesíteni az igényüket, mert a tűzifa-ellátás akadozik, már nagyon kevés tüzép vállalja a családokhoz, magánszemélyekhez való kiszállítást, amelyik pedig még foglalkozik ezzel, korlátozott a kapacitása. Így előfordulhat, hogy a közalapítvány jó szándéka ellenére a kérelem beérkezése után akár egy hónapot is kell várni a fára, ami természetesen téli hidegben nagy nehézséget jelenthet a rászorulónak.

Fotó: Bús Csaba

A közalapítvány elnöke kijelentette: a rossz szociális helyzetben élőknek általában az egészségi állapota is leromlott, sokan betegek, és egyértelmű, hogy ezen a téren is támogatásra van szükségük, ugyanakkor a gondolkodásmódon is kell kicsit változtatni, hogy mindenki érezze maga iránt a felelősséget. Az egészségi állapot javításával kapcsolatban jövő év első felében újabb tanácskozást fognak rendezni.

A workshopon jelen volt Engert Jakabné alpolgármester is, aki arról beszélt, hogy időnként át kell értékelni a szociális ellátórendszert, egy műhelymunka során végiggondolni, milyen lehetőségek vannak a szolgáltatás palettájának bővítésére vagy a munka minőségének javítására. Véleménye szerint

elsősorban a házi beteggondozó szolgálat és a bentlakásos idősügyi ellátás terén fontos új megoldásokat találni,

mert a jelentkező igényeket a rendszer egyre nehezebben tudja kielégíteni. A kihívásoknak való megfelelés jegyében már több újszerű kezdeményezés elindult, például a CédrusNet időslátogató képzése és a demencia-program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában