galériával

2021.11.11. 15:57

A közösségek településfejlesztő hatásáról tanácskoztak Orgoványon

Orgovány művelődési háza adott otthont csütörtökön a IV. Közművelődés és településfejlesztés című térségi közművelődési szakmai fórumnak a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ szervezésében.

Horváth Péter

Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester

A tanácskozáson a térség 14 településének közművelődési szakemberei vettek részt és ismerhették meg a közösségek településfejlesztést elősegítő módszereit, jó gyakorlatait.

Józsa Katalin, a Hírös Agóra közművelődési szakembere, az esemény szervezője elmondta, hogy minden évben másik település a rendezvény házigazdája, mely megosztja a helyi gyakorlatait.

Idén arra törekedtek, hogy a térségben működő, örvendetesen aktív színjátszó közösségek tagjai, képviselői is minél nagyobb számban jelen legyenek a fórumon.

Gál Szilvia, a házigazda Orgovány polgármestere köszöntötte a jelenlévőket és az orgoványi kulturális élet szereplőinek munkáját méltatta, hangsúlyozva, hogy sokat tettek és tesznek a település egységéért. Bak Lajos, a Hírös Agóra ügyvezető igazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy a központ szerepe a térség közművelődési szakembereinek segítése, melyhez kiváló alkalmat nyújt az immár negyedszer megtartott, tapasztalatcserére épülő szakmai találkozó. A szakemberek szerepéről szólva kiemelte, hogy a járvány legnagyobb vesztesei a közösségek és az emberi kapcsolatok, és a közösségszervező szakemberek feladata, hogy feloldják az elmúlt másfél év bezárkózását.

Az előadások sorát Gál Szilvia polgármester – aki maga is közművelődési szakember – nyitotta meg és beszélt az orgoványi kulturális élet közösségteremtő erejéről. Ezt követően Gellért Imréné Etelka drámapedagógus, a helyi Karakterek Színjátszó Csoport rendezője mutatta be, hogy a színjátszás miként ösztönzi alkotásra a közösséget.

Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere a kecskeméti kulturális intézmények munkájáról, a térség intézményeivel ápolt partnerségéről szólt.

A gyermekszínjátszástól a Jász redemtió újjászületéséig témában adott elő Bordásné Kovács Katalin, a jászfényszarui Petőfi Sándor művelődési Ház és Könyvtár igazgatója. Ditzendy Károly Arisztid, a HROD Közösségi Gazdasági és Társadalomfejlesztési Központ vezetője a kulturális gazdaságfejlesztésről mint a települések közösségekért végzett munkájáról szólt, Józsa Katalin pedig a Hírös Agóra térségi közművelődési adatbázisát mutatta be.

Az előadásokat a Babuska Múzeum látogatása és szakmai műhely követte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában