bács-kiskun

2021.11.07. 10:34

A jól működő immunrendszerért fogyasszunk egészséges és tápláló káposztaféléket!

Több ezer éve már, hogy mi is fogyasztjuk a finom és egészséges káposztaféléket. Ez a zöldség fontos szerepet tölt be az étrendünkben.

Várkonyi Rozália

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

Mint tudjuk, a káposzta, a karfiol, a brokkoli, a kelbimbó, sőt a karalábé is ugyanabba a növényi családba tartozik, egyetlen közös őssel.

Már az ókori görögök és rómaiak is szívesen fogyasztották a vadkáposztát, sőt úgy tudjuk a nemesítését is ők kezdték el, amely végül különböző növényeket eredményezett. A káposztafélék napjainkra világszerte az emberi táplálkozás fontos részét képezik, Kínában, Japánban, Indiában és Európában is fontos élelmiszernek számítanak – írja a Nemzeti Agrár Kamra (NAK).

A mesterséges szelekciónak köszönhető a Brassica nemzetségre jellemző a különösen változatos megjelenési forma. Annál a résznél, ahol a megnövekedett levélrügyeket hozó növényeket szelektálták, ott a káposzta formát sikerült kialakítani, a virágzati szelekciónak köszönhetően a brokkoli és a karfiol jött létre, a megvastagodott szár szelekcióból a karalábé, a sok kis hajtásrügyből pedig a kelbimbó. A legtöbb káposztaféle az északi mérsékelt égövön, a mediterrán területeken és néhány faj a déli féltekén fordul elő, de szerencsére a világ minden táján megterem.

Mintegy 3000 faj és 350 nemzetség tartozik a Brassicaceae család nagy növénycsoportjába.

A Brassica nemzetség ebbe a családba tartozik, és gazdasági és agronómiai szempontból a legfontosabb nemzetség. Brassicaceae, vagyis keresztesvirágúak családján belül találhatóak a legfontosabb olyan zöldség- és takarmánynövények, mint a fejes káposzta, kelkáposzta, karalábé, karfiol, brokkoli, retek, kelbimbó, leveles kel, kínai kel, rukkola, mustár vagy a repce.

A NAK közleménye szerint, az Európai Unióban évente átlagosan 3,6–3,7 millió tonna káposztát takarítanak be. Az EU fejes- és vöröskáposzta-külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2020-ban, mivel a kivitel 37,9 ezer tonnát, míg a behozatal 59 ezer tonnát tett ki. Lengyelország a közösség legnagyobb káposztatermelője, a termés a 2015–2020-as években 0,8–1,0 millió tonna között mozgott, ami az unió termelésének mintegy 27 százalékát adta. Hazánkban 2021-ben a káposztafélék termőterülete 4 152 hektárra tehető. A káposztafélék legjelentősebb termesztési körzetei Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében helyezkednek el.

Sok gyerek nem rajong a káposztafélékért.
Fotó: shutterstock.com

A káposztafélék családjának fontos szerepet töltenek be az étrendünkben. Nagy mennyiségben tartalmaznak oldható és oldhatatlan rostokat, C-vitamint, B9-vitamin (folsav), káliumot, szelént és fontos fitokemikáliákat. Sokan nem szeretik a jellegzetes szaguk, erős és fűszeres, néha kesernyés ízük miatt (ami miatt egyébként a glükozinolátok felelősek). Kevés gyerek kedveli a káposztaféléket – legfőképpen a brokkolit és a kelbimbót –, mert a gyermekeknek sokkal több ízlelőbimbó található a nyelvükön, ezáltal sokkal intenzívebben érzik ezeket az ízeket.

Lebomlásuk során antioxidánsok keletkeznek, amelyek fokozzák a rákkeltő anyagok megsemmisítését, mielőtt még esélyük lenne a DNS-t károsítani, illetve lassítják a normál sejtek rákos sejtekké alakulásának folyamatát. Ezek a zöldségekben található még: karotinoidok, amelyek az egészséges szemért, folsav, ami a DNS védelméért, K-vitamin, amely az egészséges csontokért, C-vitamin, amely a jól működő immunrendszerért, valamint a bőr, a csontok és a fogak védelméért felelős.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában